"Another Brick in the Wall" на Pink Floyd е възстановен от изкуствен интелект текст на песен чрез мозъчните вълни на човек, който слуша песента. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Учени от Университета "Бъркли" в Калифорния правят експеримент, като поставят шапка с електроди, с помощта на която улавят мозъчни вълни и се опитват да материализират мислите с помощта на изкуствен интелект. На участниците в експеримента е била пусната "Another Brick in the Wall". "Те са накарали хората да чуят 90% от песента и след това са възложили на изкуствения интелект, който е обработил техните мозъчни вълни, да довърши останалите 10% от текста заедно с мелодията. Т.е. той прави доизграждане. От 29 участници в експеримента изкуственият интелект се е справил на 100%", разказа доц. Тодорова.

Много е интересно да видим как се развива нашето абстрактно и интерпретационно мислене, когато се намеси изкуственият интелект, смята тя.

"Така и ще разберем повече за себе си, като се допълни цялото това знание с наблюденията, които ни дава изкуственият интелект, и изобщо как абстрактно удържаме вселената и понякога разбираме или добавяме скрити значения, и как това добавяне на нови смисли става разбираемо почти за всички, които веднъж са го срещали", коментира Мариана Тодорова.