OpenAI пусна мултимодалния ChatGPT 4о. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Платената версия ChatGPT 4 съдържа много елементи на мултимодалност, но не е изцяло мултимодален изкуствен интелект. ChatGPT 4о е такъв. "Това, което е най-впечатляващо, е, че ние заместваме заданието с гласова команда“, посочи доц. Тодорова.

Тук обаче идва въпросът за ясното и точно задание и резултата от търсенето, отбеляза тя. "Когато ние не сме обмислили добре какво искаме да кажем, ще има доста информация като поток на съзнанието и непрекъснато ще допълваме и поясняваме, за да стигнем до точното задание. От гледна точка на изкуствения интелект това е ново запитване. А знаем колко енергоемко е това и колко вода струва на планетата", коментира Мариана Тодорова.

ChatGPT 4о ще бъде безплатен. Тя допусна, че това се прави с цел фина настройка на модела.

Доц. Тодорова отбеляза също, че създателите са кодирали и емоция в ChatGPT 4о, което  създава впечатлението, че вече общуваме с човек. "Освен това можем да го прекъсваме, за да стане още по-жив разговорът. ChatGPT 4о помни какво е казал до момента, т.е. има истински контекст", поясни тя.