Мадагаскар е шестата най-бедна държава по брутен вътрешен продукт в света. Сомалия има по-висок БВП от нея. Това каза предприемачът и пътешественик Милин Джалалиев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Той разказа, че пътуването му до четвъртия по големина остров в света не е било планирано и се е случило покрай пътуването му до остров Мавриций. Придвижването в държавата е много трудно, тъй като инфраструктурата не е развита. "От столицата Тананарив, която е близо 4-милионна, де факто няма градски транспорт, хората ходят пеша. От столицата на изток има един основен път, който китайците са строили през 70-те години, за да поддържат след това пристанището, който обаче е неподдържан“, разказа Милин Джалалиев. 

Това е една от основните причини за малкото туристи, които посещават Мадагаскар – средно 150 000, от които 100 000 са французи, тъй като той е бивша френска колония.  

За последните 20 години Мадагаскар е удвоил населението си от 11 на 22 милиона. Средно една жена там ражда 4,5 деца. 

Основното препитание за жителите на Мадагаскар е земеделието и в частност отглеждането на ориз. Държавата не е индустриализирана, развива се миньорството. "70% от населението няма постоянен доход, живее с това да си осигури по няколко долара на ден. Прехраната е доста ограничена – свежда се до купичка-две ориз. Масово месото не е достъпно за хората“, обясни Милин Джалалиев.  

Брутният вътрешен продукт е 25 пъти по-нисък от този на България, допълни той. 

Най-характерни за острова са лемурите, които са над 120 вида.

Живко Кръстев