Във връзка с официалните празници – Великден и Гергьовден, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 4467 проверки, извън текущия официален контрол, в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси в цялата страна, за периода от 08.04.2024 г. до 08.05.2024 г. включително.

През този период, Агенцията е взела проби от яйца с произход Румъния, Украйна, Латвия, Полша и Чехия, проби са взети и от агнешки разфасовки с произход Нова Зеландия и Испания.

Целта на проверките беше установяване съответствието на производство и търговия на традиционно предлаганите за изминалите празници храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др.), както и боя за яйца. В производствените обекти, търговската мрежа и заведенията за обществено хранене беше акцентирано на произхода, сроковете на годност и условията на съхранение на използваните суровини и храни, придружаващите документи, наличие на здравна маркировка, включително цвета на маркировката на трупното агнешко месо, наличие на документи за произход, безопасност на храните и др.

При проверките са установени някои несъответствия, за които са издадени 21 акта за установяване на административно нарушение и 92 предписания.

Възбранени храни:

- 1 445 кг. от животински произход (яйчен меланж, агнешко месо, свински

субпродукти и сланина, пилешки разфасовки, прясно мляко, рибни продукти);

- 59 кг. от неживотински произход (малотрайни сладкарски изделия, локум,

салати);

- 160 334 бр. яйца клас "А“ и 32 500 бр. яйца клас "Б“.

Временно затворени са 7 обекта от търговската мрежа, заведения за обществено хранене и пакетиращи центрове за яйца.

Установените несъответствия са по отношение на: сградов фонд и технологично оборудване; хигиена; предлагане на размразени агнешки субпродукти като охладени; изтекъл срок на годност; липса на лични здравни книжки (ЛЗК); нечетлива маркировка на агнешко месо; липса на етикет на български език на зелени салати; некоректно обявена страна на произход на агнешко месо или необявена такава; липса на документи за произход; необявена информация при предварително неопаковани храни; неефективни мерки срещу вредители; липса на документи за обезвреждане на странични животински продукти (СЖП); липса на записи по Системата за управление безопасността на храните (СУБХ); нерегламентирана продажба на 330 бр. яйца; неправилно посочване срока на годност.