Има голяма нужда от голяма реформа в системата за язовирите. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Юлиян Попов, бивш министър на околната среда и водите.

"В България има много различни язовири, те са около 7000, не съм сигурен дали някой знае точния брой на язовирите. Няма единна служба, която ги обслужва, нито пък има информационна система за тяхното информационно наблюдение и обслужване. Това е много сериозен проблем от гледна точка на поддържането на язовирите. Но също и в контекста на климатичните промени, на промени, които ние наблюдаваме с валежите, с които се променя значително начина по който вали в България, язовирите трябва да играят нарастваща роля в овладяване на наводнения, особено ако България реши да развие отново напоителна система, която разруши преди 20 години. Всичко това налага много, много сериозно отношение към язовирите и въобще към водите в България. Ние се намираме в нова ситуация, язовирната система е напълно зарязана, някак си управленски зарязана", коментира Попов.

На въпрос как трябва да изглежда управлението на язовирите, бившият еко министър отговори: "Трябва да се наблюдават, да се изучи и да се опише всичко много добре, това в момента липсва. Ако примерно искате да намерите едно място, където състоянието на язовирите се следи и вижда всички язовири, големите или малките, нали няма да намерите такова. Така че едно много сериозно проучване, вероятно академично проучване на язовирите, на промяната на валежите, променящата се роля на язовирите - малките и големите. Също от гледна точка на енергетиката, защото хидроенергетиката сега играе различна роля от тази, която е играла по времето, когато са изграждани основните хидроцентрали. Всичко това трябва да бъде описано много добре и анализирано, и наблюдавано. От там нататък вече може да се разпределят отговорностите за различните типове язовири - общински, свързани с напоителните системи, тези, които се управляват и са свързани главно с генерация на електричество и т.н. Но първото нещо е да разберем ясно къде се намираме, а ние не знаем", категорично заяви Юлиян Попов.

Според него е редно да се създаде някаква служба или комисия по водните тела и язовирите в България, която да има информационно и координационно значение: "Защото аз не вярвам, че всичко може да мине отново под ръководството на една партия, която да управлява страната".