Не е необходимо да се преминава към онлайн обучение. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков във II ОУ "Д-р П. Берон"- Шумен, в което самият той е завършил основното си образование.

От думите му стана ясно още, че Министерство на образованието продължава ежедневно да следи ситуацията с разпространението на коклюша в училищата в страната. Според министър Галин Цоков засега "няма сериозни проблеми с обезпечаване на образователния процес и на този етап не се предвижда преминаване изцяло на онлайн обучение“.

"Ще има само карантиниране на отделни паралелките, в които има болни ученици, но това може да се извършва в самото училище. Имаме добър диалог с Министерство на здравеопазването – експертите там ни казват, че не е необходимо да се въвеждат задължителни мерки – като например носенето на маски. Също така не е задължително да се минава в обучение в електронна среда“, поясни Галин Цоков.

Припомняме, че по-рано днес доц. Кунчев заяви, че децата, които са заразени с коклюш, в първите дни нямат симптоми, и ако училищните власти преценят, съгласувано със здравните инспекции, може да организират онлайн обучение.