"Децата, които са заразени с коклюш, в първите дни нямат симптоми, и ако училищните власти преценят, съгласувано със здравните инспекции, може да организират онлайн обучение", каза пред журналисти доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, предава репортер на "Фокус".

Кунчев взе участие в семинар, който бе посветен на ваксините, в рамките на отбелязването на Европейската имунизационна седмица.

Епидемията от коклюш не беше неочаквана за страната, каза още той и посочи, че според него заразените с болестта са две-три хиляди.

Все още се очакват препоръките от Националния експертен съвет по имунизации по повод предложението първото имунизиране на бебета срещу коклюш да се извършва при навършване на месец и половина след раждането.

По думите му ваксината срещу коклюш се прилага по този начин и в други европейски държави. "Ако бременната жена се ваксинира срещу коклюш, ще предаде антитела на бебето", каза още той.

Кунчев обърна внимание, че усилията трябва да бъдат насочени към бебетата. "Предстоящата ваканция би намалила разпространението на болестта", каза още доц. Кунчев.