През 19-ти век преосноваването на българската държава започва с отварянето на училища. 

Равният достъп до образование е важен фактор в образователната система на държавата. В страната ни в последните 22 години, по данни в Националния статистически институт налични от 2000 г. насам, са закрити 1123 училища, като 367 (33%) са закрити в последните 12 години. Средно на година през последните 22 години се закриват по 51 училищa, a през последните 12 години средно на година се закриват по 31 училища. При детските градини ситуацията не е по-различна. Закрити  са 1432 детски градини, като 474 (33%) са закрити в последните 12 години. Средно на година през последните 22 години се закриват по 65 детски градини, a през последните 12 години средно на година се закриват по 40 детски градини. Това съобщиха от партия "Възраждане". 

Това принуждава много семейства да сменят адресната си регистрация, да напуснат родното си място и да се преместят в по-голям град, за да могат да осигурят  равен достъп и по-добри възможности за образование на децата си. Така няколко големи града се превръщат в гостоприемници на по-голяма част от населението в страната. Образователната система в тези градове се натоварва и често не може да предложи места за всички ученици, а в други населени места образователни учреждения затварят врати поради липса на учници.

Разкриването на нови училища и детски градини и запазването на вече съществуващите във всяко населено място е от огромна важност за справянето с демографската криза и развитието на регионите в страната ни. То би трябвало да бъде в основата на държавната образователна политика.

Овладяването на българското образование от чужди фондации е проблем, унищожаващ националното ни самосъзнание. След като чужди фондации нахлуха в него през Министерството на образованието, сега много училища отбелязват на интернет платформите си, че работят директно с американската фондация - "Америка за България“ и пряко финансираната от тях "Заедно в час“. Която и да е чужда държава няма място в българското образование чрез своите фондации, защото това води до обезличаване на националната ни идентичност и подмяна на самосъзнанието на поколения българчета.

Съдържанието на учебниците и тяхното разнообразие също не е в полза на българското образование. То трябва да бъде внимателно преценено от работни групи с участието на всички имащи връзка с образователната система – експерти, директори, учители, родители, преподаватели по конкретния предмет. Броят на учебниците по предмет трябва да се намали и да се прекрати изнудването на родителите, които са принудени да купуват скъпи учебници от определени издателства. Повече практични занимания в училище ще доведе до превръщане на българското училище в институция, която освен образование и възпитание, дава възможност и за натрупване на социални умения. Осигуряване на добро партньорство между средно образование, висше образование и българските предприемачи ще доведе до разрешаването и на кадровата криза, която наблюдаваме във всички сфери на образованието.

Това са част от проблемите, а техните  решения ще бъдат предприети от "Възраждане“  в краткосрочен план, за да функционира правилно една от най-важните сфери в държавата – образователната.

Възраждане е с номер 14 в бюлетината!

Възраждане за България!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!