Инфлацията стопява парите на тези, които имат много, но ако не се увеличават доходите на хората, тя се отразява на всички. Тя ще има дългосрочни негативни последици. В момента от 2 лева слизаме на 20 стотинки. Това нямаше да се отрази толкова силно на хората, ако управляващите имаха куража да увеличат доходите. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" икономическият съветник в КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Под думите ѝ дори дни преди Нова година управляващите са показали кои са им важни и това не са българските граждани.

"Винаги ще има противопоставяне между работодатели и работници. Ние сме на опашката в Европейския съюз за минималната работна заплата, затова тя трябваше да се увеличава ежегодно. Минималната работна заплата такава каквато се определя в България и във всички европейски държави е основна и след това се натрупват всички допълнителни плащания, но те не са постоянни", допълни Григорова.

Тя изтъкна, че с наложените санкции срещу Русия, ЕС сам се е прострелял в крака.

"Това е като да спестяваш като спреш да ядеш. Това ще трасира икономическото развитие в ЕС в следващите няколко години", каза още икономическият съветник в КТ "Подкрепа".

"България макар да се опитва да балансира между двете големи сили - САЩ и Русия, вече не може да бъде балансьор и заема страна, която не е печеливша. Тези предприятия, които имат експортен потенциал, те успяват да се справят, защото използват международните пазари. Малките предприятия е невъзможно да се справят в сегашната ситуация, а ще става и още по-трудно. Намаляването на производството означава освобождаване на хора", категорична е Григорова.

И допълни, че единствената държава, която печели от ЕС, е Германия, затова много трудно бихме могли да преценим какви ще са позитивите и негативите от влизането ни в ЕС и как ще се отразят.

Габриела ГАНЕВА