Моят подпис не стои под споразумението с турската компания "Боташ". Това е една от многото изречени  лъжи. Естествено е, че няма как да го подпиша, то е валидно, само ако е подписано от "Булгаргаз". Това заяви в "Лице в лице" бившият енергиен министър Росен Христов.

По повод тезите, че някои министри не са го гласували в правителството, Христов обясни как функционира Министерския съвет.

"Първо документът се изпраща за съгласуване до всички министерство, които имат отношение. За гласуването на самото заседание всеки министър получава папка с точките преди това.   функционира , за съгласуване се изпраща до всички министерства, които са ангажирани.  Щом едно споразумение е минала на МС, никой министър не се е противопоставил", поясни той.

Христов отново не съобщи числа по договора с "Боташ", нито потвърди, нито отрече плащането на близо 1 млн. лв. на ден за слотове на терминалите, регазификация, за капацитет в мрежата на турската компания. Заяви, че това е конфиденциална информация и издаването на тайна е сериозно.

Нарече тези твърдения пълна лъжа и манипулации. Резервиран е капацитет, който се плаща 13 години. Ние плащаме и трябва да го ползваме, каза Христов и твърди, че и в момента той се ползва. "Можем да изкараме много повече", заяви той. 

Христов припомни и времето, в което е бил министър, отказ от руски газ, 1 млрд. куб. м азерски и необходимост от още 2 млрд. куб. м връзва потреблението на страната. Той смята, че при доставки на терминали в Турция България избира доставчика. При доставките от Гърция се ползва руски газ, тъй като те минават през гръцки посредник, който има договор с "Газпром". Подобна тези разви и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преди дни. 

Христов поясни, че по едно и също време са подписани договорите с Гърция и Турция. Смята, че е едно от големите постижения диверсификацията на доставките. "Имаме две възможности за доставки - през Турция и Гърция, използваме ги и двете", каза още той.

Факт е, че с Унгария има подписан меморандум, унгарците заявиха, че искат да ползват този капацитет, подписаха го. Обаче като се върнаха ПП, Асен Василев наложи транзитни такси, които вбесиха Европа.

Румъния ни прескочи и договори директно с "Боташ". Девет месеца Денков нищо не прави и плюе по договора. Ако нищо не правиш, ще ви прескочат.

Всичко изречено срещу договора 90% е лъжа, другото е манипулация, заяви бившият енергиен министър. 

"Боташ" не може да измести  "Булгаргаз", защото няма лиценз за търговия на газ на територията на България, допълни още той. 

И повтори, че договорът може да бъде изгоден, ако го ползваме. Може да е още по-изгоден, ако продаваме газ и стигнем до Унгария, Австрия, Румъния, Молдова, Украйна.