България завърши 2023 г. в прекрасно финансово здраве, заяви заместник-министъра на финансите Георги Клисурски.

"Фискалната ни система е изключително стабилна, не надвишихме дефицита от 3% и същевременно въпреки този сравнително нисък дефицит правителството успя през втората половина на 2023 г. да изпълни амбициозния бюджет за 2023 г.", посочи той пред БНТ.

Със закона за държавния бюджет за 2024 са приети и текстове, които позволяват отпушването на договорите за магистрала "Хемус", така че строителството да продължи.

"Два от тунелите на "Хемус" вече са в ремонт и се надявам да бъдат завършени до средата на годината", каза Георги Клисурски.

Има напредък и в преговорите с ЕК относно магистрала "Струма", като зам.-министърът се надява строителството там същ да започне тази година.

Програмата за инвестиции в общините е най-голямата възможност за развитие на инфраструктурата там - предвидените милиард и 200 милиона лева са взети от миналогодишния бюджет. Допълнителни средства ще бъдат осигурени и от бюджета за 2024 г., посочи Клисурски.

"Когато кабинетът "Денков - Габриел" встъпи в длъжност през юни 2023 г. приходите в НАП бяха горе-долу на нивата от юни 2022 въпреки инфлацията и ръста на икономиката. Ние успяхме да стопим огромна част от дупката и сега НАП завършва годината с 6,5 милиарда повече събрани приходи, отколкото през 2022 г. и първата половина на 2023 година".

През цялата година доходите растат по-бързо от инфлацията, а през втората половина на 2023 г. инфлацията спада, коментира Клисурски. Пенсиите ще се увеличат от 1 юли по швейцарското правило, каза още той.