Нищо не е приключило. Натискът за РС Македония предстои в следващите дни. Това се казва в писмо на учените от Националния кръг "За Македония“. Каним нашите съмишленици в каузата и представителите на медиите на 09 юни от 13.00 часа в зала 2 на Федерация на научно-техническите съюзи, в София на ул. "Г. С. Раковски“ №108. Цялостните изводи на проф. Николай Овчаров, проф. Анна Кочева, проф. Пламен Павлов, доц. Спас Ташев и Владимир Митов ще бъдат представени на обща среща на всички основатели и привърженици на обществената инициативата Национален кръг "За Македония“.

Въпреки недопустимия акт срещу българщината в Битоля, водещите политици в Европа продължават с опитите си да накарат политиците в България да предприемат действия по премахване на ветото над членството на РС Македония в ЕС - дипломатически совалки, телефонни разговори, посещения на място, независимо от еднозначния сигнал, който беше даден в събота с палежа на Културен център "Иван Михайлов“. Предстои и визита на германския канцлер Олаф Шолц, който е сред основните радетели за падане на ветото в рамките на френското председателство на Съвета на ЕС. Това за нас са много притеснителни знаци и по тази причина ние искаме да предоставим информацията, която събрахме при посещението си в Страсбург, по покана на българския представител в ЕП Ангел Джамбазки и Европейските консерватори и реформисти.

Далеч не сме спокойни след това посещение. Има много неясноти и прекалено изчистени еднозначни политически линии, които оказват целенасочен натиск на всички нива – и в ЕС, и в България, за вдигане на ветото до края на месец юни.