Атанас Райков е глобалният вицепрезидент на Rakuten Viber за маркетинг и бизнес развитие. И не, не живее в чужбина, а в София.

Роден е именно в столицата през 1984 г. Учи специалности, свързани с бизнеса и иновациите – в Софийския университет и в Нов български университет. Има специализации към университета Джорджтаун и Харвард бизнес скул.

Вече 19 години работи в сферата на технологиите и телекомуникациите. За първи път управлява екип в НПО, където трупа основни умения.

"Моят кариерен път започна на 20 години, като се присъединих към стартовия проект за един от мобилните оператори в България, който беше воден от един супер опитен, супер международен екип от топ специалисти. Аз бях стажант, най-младият член на екипа… беше много вълнуващ и изключително интензивен период на учене и на трупане на умения, но и на правилни бизнес ценности. Минах през различни звена в тази компания – маркетинг, събития, правене на продукти, стратегическо планиране“, разказва пред бТВ Райков.

В средата на кариерата си обаче в мобилния оператор Атанас е понижен.

"След 10 г. започнах едно пътешествие по света, което дълго време бях планирал – обиколих големите технологични центрове към този момент в света.

"Прекарах време с приятели, които са в технологичната индустрия, които са от различен етап в тяхната кариера, много от тях бяха българи, които се бяха пренесли в тези чужди държави, за да мога да си представя как бих се чувствал на тяхно място“, продължава разказа на успелия българин.

Тогава Атанас е на 30 г., а кариерната му пауза продължава около 3 месеца. По време на това пътуване той се среща с основателите на VIber – първо в Барселона, после в Тел Авив, в Лондон. Така през 2015 г. получава предложение за позиция, която до момента не съществува – регионален директор на Viber в Централна и Източна Европа.