Комарите могат да бъдат по-опасни от кърлежите, защото много по-често човек бива ухапан от комар, отколкото от кърлеж, каза в интервю за NOVA инфекционистът д-р Трифон Вълков. 

"Пролетта е сезона за кърлежи, те обичат места с висока трева. В такъв период от време хората използват предпочитат да излязат навън да се разхождат и това ги излага на риск, но това не е нещо ново, нещо невиждано. Няма някаква разлика от предишните години", казва Вълков по отношение на кърлежите, които се явяват като проблем всяка пролет. 

По думите му кърлежът е преносител, те не боледуват от лаймската болест. Освен нея обаче, с ухапването от насекомото, човек може да се зарази и с марсилска треска, хеморагични трески и др.

"Всяко едно от тези заболявания е свързано с определена симптоматика. Когато говорим за трески трябва да ги свързваме с  температурата, някои протичат с обриви, както е лаймската болест", обясни той и добави, че колкото по-малко насекомото е впито в човека, толкова по-малка е вероятността да предаде нещо. 

По отношение на комарите, те също представляват риск да предадат заболяване, но били по-често срещани в  региони с по-топъл климат, както е  Гърция, пише "Нова".

Инфекционистът обръща внимание, че с промяната на климата техните вектори могат да намерят вероятно разпространение и у нас.

По отношение на вируса петата болест, той каза, че това не е сериозен медицински проблем, познат е отдавна и не е нещо страшно. Протичал с обрив и отпадналост.