Когато Черно море стана свръхзастроено и комерсиализирано, човек започна да насочва вниманието си към другото най-близко до нас море – Бялото. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ журналистът и пътешественик Анита Димитрова, автор на книгата "Гръцко синьо. Не съвсем пътеводител“.

"Книгата има желанието да покаже места, които наистина не са толкова популярни и толкова посещавани от българите, дали защото са логистично малко по-трудни и по-далечни, дали защото имената им са непознати, или пък защото нашият сънародник не е свикнал общо взето да пътува по море, защото в Гърция фериботите, които се движат между сушата и всички острови, са нещо като междуселски и междуградски транспорт у нас,“ обясни тя.

По думите й най-хубавият плаж е този на остров Елафонисос, който е много малък – само 3-4 км, но със забележителен плаж, който се състои от два сърповидни плажа и представлява невероятна гледка. Островът е от типа по-тихи места, по-далеч от комерсиализацията и лудницата, но от друга страна е твърде дълго пътуването до него и не е много подходящ за хора с малки деца, обясни тя. "Далечните дестинации са подходящи за хора с по-големи деца или без деца,“ обобщи журналистът.

Възможностите за красиви и усамотени плажове в Гърция за влюбени двойки са много. "Двойките, които търсят спокойствие, могат да го намерят на места, чиито имена не са чували – просто трябва да се поразровят малко,“ каза тя и даде пример с остров Сифнос, който е много подходящ, тъй като все още не е засегнат в такава степен от масовия туризъм. Според пътешественика и на най-комерсиалния остров може да се намери място за двама, а "когато човек иска автентично преживяване, просто трябва да кривне една идея от отъпкания маршрут, и ще го намери“.

Иос е островът, където още от 80-те години е любимо място за купонясване на младите хора. "И сега продължава да има много дискотеки и партита на острова,“ обясни Анита Димитрова и добави, че Миконос е другият остров, който е известен с тази слава, но той вече е много скъп и минава в по-висока категория. "Разбира се има на много острови с такава слава: има такъв курорт на Корфу, известен с алкохолният си туризъм, на Закинтос, на Крит също така. Така че ако това е нещото, което човек търси, няма да остане недоволен,“ каза тя.

"И въпреки, че в книгата "Гръцко синьо“ е референция към морето, бих препоръчала хората да навлязат и по-навътре в Гърция към вътрешността, където всъщност в планинските села се е запазил в най-голяма степен автентичният живот и архитектура.“

Премиерата на книгата ще се състои на 21 май от 18.30 часа във PhotoSynthesis.