Когато нещата ги правиш с добра умисъл за общото благо, нещата се случват – те просто си идват на мястото и лека-полека се случват. Това каза Красимир Младенов – съосновател на платформата за благотворителност и доброволчество "Каузи.БГ" в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

"Основната идея на "Каузи.БГ" е да помагаме за осъществяването на различни каузи, след това се превърна в това да помагаме на индивидуални каузи, и естественото продължение беше да помисля как мога да съчетая бизнесите заедно с каузите, така че да са едни социално подпомагащи бизнеси. И лека-полека започнаха да ми се получават нещата," разказа той и допълни, че той самия е излекуван благодарение на дарения и "Каузи.БГ" е едно естествено продължение на доброто, който сам е получил.

"Каузи.БГ" подпомага с финансови средства фондация "Надежда за малките", като по този начин осигурявайки базовите нужди на децата, това позволява и дава възможности за  развитието на екипа и дейността на фондацията, обясни Александра Бонева от "Надежда за малките". "Един човек се грижи за 8-те деца във всяка къщичка, екипът работи на 12-часови смени, като за щастие ни помагат доброволци през деня за обгрижването и социализирането на децата". Фондацията създава и мобилен екип преди 4 години с идеята да затворят този цикъл и да подкрепят децата когато бъдат осиновени да преминат през различните етапи на адаптация.

 

Фондация "Надежда за малките" вече 15 години се грижи за децата, които са останали без родителска грижа: "Това могат да са деца, преживели насилие, могат да са деца, чийто родители нямат възможност да се грижат за тях, но искат и правят всичко по силите си и с нашата подкрепа успяват да си върнат децата. Също така имаме и изоставени деца на ниво родилна грижа. Та, за такива деца се грижим ние и ние сме тяхното временно "у дома" докато те отново са в семейна среда," обясни тя.

"Това, което най-много ни се иска, е да разберат хората, че всяко едно дарение, което влиза в момента, ние сме съвсем открити и за какво го използваме. И много не си иска да инвестираме в екипа и в това да накараме тези хора да се чувстват щастливи, че работят за нас и удовлетворени, защото работата наистина сериозна тежка и отговорна и за съжаление заплащането в България в тази сфера не е най-доброто а ние искаме да предлагаме такова. Така че това са ни в момента фокус,“ сподели още Александра Бонева.

Красимир Младенов обясни още, че зад осигурената финансова помощ за децата стоят 22 човека, един от които е и предприемачът Юли Тонкин.