След Тристранния съвет от КНСБ и КТ "Подкрепа" заявиха, че не подкрепят проектобюджета за 2023 година, предава репортер на Агенция "Фокус"

От Конфедерацията за труда "Подкрепа" заявиха, че този проектобюджет е най-лошият вариант, който е бил представян в последните седмици. Според тях замразяването на минималната работна заплата, неприемането на необлагаем минимум на доходите и непреимането на актуализация на бюджетите на държавни учрежедения е неприемливо. 

"Синдикатите не подкрепят предложения проектобюджет за 2023 г., защото това беше най-лошият вариант, който беше представен. В последните няколко седмици бяха представени няколко варианта на бюджет и според нас правителството трябваше да подходи по-смело и да прехвърли "горещият картоф“ от своята градина в градината на законодателната власт, която има ангажимента да приема бюджета. Според нас замразяването на минималната заплата, неприемането на необлагаем минимум на доходите, непреимането на актуализация на бюджетите на Агенцията по кадастър, на НСИ, на Агенцията пътна инфраструктура, на Агенцията по вписвания, на Агенцията по безопасност на храните, на Регионалните здравни инспекции и т.н. е неприемливо, защото оставят хората на минимални работни заплати., имайки предвид кризите, в които попада държавата вече втора година". 

От КНСБ заявиха, че в сегашната ситуация никой не може да поеме базисна отговорност за управленските решения в страната, а в ситуацията на рекордно висока инфлация не се оправдават очакваният на българските граждани. 

"На първо място минималната работна заплата не това, което беше миналата година по това време, много по-малко е, въпреки че номинално е нараснала. Минималната работна заплата се предвижда да бъде 710 лв от първи януари 2023 година. Всички параметри, които бяха заложени до момента се предлагат да бъдат удължени, но не се знае до кога. Според нас в момента елементарна отговорност за базисни управленски решения няма кой да носи в държавата и изпълнителната власт трябваше да внесе базисен бюджет, за да параметризира всички разходи за догодина, които са приети до момента от редовния кабинет, и законодателната власт да си влезе в ролята и да приеме бюджет за догодина със съответните политики, тъй като това, което се случва е, че се предлагат замразяване на политиката по доходите, замразяване на минималната работна заплата и куп други неща, които в ситуация на рекордно висока инфлация не са това, което обществото очаква".

"Не е работа на сидикатите да създават политчески комфорт на парламентрано представените партии в момента. Това, че никой не иска да поема отговроност не е наша работа. Наша работа е да защитаваме нашите членове и тяхната покупателна способност", казаха още от КНСБ. 

От Съюза за стопанска инициатива пък обявиха, че подкрепят удължаването на закона за бюджета за следващата година, но очакват политическите партии да поемат отговорност и да излъчат правителство. 

"Ние подкрепихме служебното правителство с удължаване за закона за бюджета за селдващата 2023 г. До момента когато имаме редовно правителство. Ние пряко подкрепяме всички мерки, които до момента са изготвени, но това са антиинфлационни мерки, тук имаме нужда от нови, които да подкрепят бизнеса, да покрепят икономиката, защото няма как да бъдат увеличени вземанията, когато не са увеличат приходите, а приходите за бизнеса означават сигурност и стабилност, и ясно обозримо бъдеще. Ние изключително подкрепяме това, което се случва в момента, но парламентарно представните партии трябва да надмогнат тяснопартийните интереси, да погледнат за националния просперитет и сигурност на страната ни и да излъчат редовно правителство".