“Българският възход е типична цел на Земеделския съюз, откакто той е създаден, така че не намирам това за неуместно" заяви Йончев на бележката на Беновска за коалицията между ЗНС и БВ за начало на разговора. “Доган постави в един преговор по повод 33 години ДПС, че все търсим някакви спасители - от какво да ни спасяват?" попита Беновска. Йончев отговори, че със спасителите заместваме визионерите и вместо визия за България, търсим спасение. “България има нужда от спасение, защото последните 30 години се лута в пустинята безнадеждно, но ми се струва, че пътят е намерен и че още 2007 година стъпихме на нещо здраво, влизайки в ЕС, преди това в НАТО, реализирайки някои първични национални приоритети" заяви Йончев. Беновска отбеляза, че вчера е имало среща на Българоамериканската търговска камара с Херо Мустафа и “ред умници" и попита - “не е ли жалко, че тази, нарочно, госпожа ще говори за корупция в България, когато настоящият и бившият президент в нейната държава се разследват за корупция?". Йончев отговори, че няма нищо странно в това да се говори за корупция и това, което смущава Мустафа е, че делата не са толкова много на фона на много говорене. “Очаквайте в следващите месеци все повече да се говори и все по-малко да се прави - избори" заяви Йончев.

Водещата отбеляза, че на лидерската среща вчера Борисов, Карадайъ са седели един до друг, липсвали са Кирил Петков и Асен Василев, Костадин Костадинов, Христо Иванов, а Стефан Янев е бил заточен в ъгъла и заради това си е позволила да отиде при Нинова и да я призове да покани Янев по-близо.

“Лидерско ли беше изказването на Стефан Янев, генерал от резерва, служебен премиер и служебен министър?" попита Беновска. “Той може да си позволи да бъде лидер, който нарича нещата с истинските им имена, иначе, всички в тази зала изглеждаха малко самотни - г-жа Нинова сама на дългата маса, всеки гледаше да седне по-далеч от другия, празните места" коментира Йончев и добави, че и тези, които ги е нямало са били самотни и тяхната самота започва да досажда. Беновска сподели, че един симпатичен господин от Промяната е казал, че няма да дойдат на срещата и ще си купят пуканки, за да гледат през телевизора. “Когато Янев говореше в началото, че в този парламент трябва да има диалог, всички се изсмяха и казаха, че този е всеяден и иска с всички да си говори, а накрая се чувстваха неудобно да седнат на масата, именно защото се бяха смели в началото. Които се смее последен..." коментира Йончев. 

Беновска сподели, че има още три дни преди Нинова да върне мандата на Радев и мисли, че на Борисов може да му дойде политическата мъдрост и да преразгледа решението за коалиране с БСП. “Трябва ли да има кабинет, или нови избори?" попита водещата. Йончев отговори, че границата между политика и сапунена опера е много тънка и ако тръгнем да интерпретираме в тази посока сценариите, то възможностите са безкрайни. Депутатът от ЗНС изрази желание политическият живот да е по-предвидим, по-системен и нормален, както е най-малката и млада формация в това НС - Български възход. 

Беновска отбеляза, че се е говорело, че Янев е годен да бъде обединяващото и уравновесеното ядро, което да събере политическата енергия за един работещ неслужебен кабинет. Йончев потвърди, че единственият възможен вариант е бил този - БВ и Стефан Янев да създадат кабинет и е могъл да потърси доверието от всички, защото не е имало затръшнати врати, но връчването на третия мандат е било жест от президентската институция какво иска тя за нататък. “Радев връчи мандата на когото иска, а не на когото трябва, защото му върши повече работа това връчване, иначе шансовете за правителство около Стефан Янев бяха реални" подчерта Йончев.

Беновска попита Йончев дали няма да изпаднат от каруцата на изборите, а той отговори, че те не са в каруцата и това е голямото им предимство. “Ние отказахме да се качим в политическата каруца, която скърца отдавна. Опитахме се да я ремонтираме, за да може всички да се качат в нея, но не се получи. Не се опасявам, че ще изпаднем, напротив - тезата ни, че България трябва да бъде управляема държава, че трябва да го покажем, че трябва да покажем кой е виновен тя да е на този хал. Или избирателите, които избират тези политически сили, или онези избраните. Има едно правилно, че избирателят никога не е виновен, защото избирателят е написал уравнението в НС, но хората там не могат да го решат или не искат" коментира Йончев.

По отношение на “новите гласове" в политиката, Беновска припомни тениските “Харвард", а Йончев сподели, че има много тениски от предаването “Беновска пита" и подредени хронологично, изглеждат смислено.

“Как ви избраха вас, да бъдете председател на временната комисия, която ще разследва руското влияние в лицето на Георги Гергов, почетният консул и почетен гражданин на Русия, който против желанието на ДБ, искал да придобие чрез своето дружество пловдивския панаир?" попита Беновска. “Едни симпатични млади хора от Пловдив, бяха решили да използват тази, иначе, гореща за Пловдив тема, за да си направят кампанията за кмет на Пловдив. Тези хора бяха решили, че след като предложат такава комисия, вкарат я в народното събрание, ще я оглавят и работата ще тръгне и ще се назначат за господари на положението. Точно в този момент дойде предложението аз да бъда председател на тази комисия. Йордан Иванов не беше избран, той не си беше задал въпроса, бидейки областен управител на област Пловдив, какво е направил като такъв, господар на държавните участия в дружествата, за реализация на държавния интерес в пловдивския панаир. Той като областен управител на Пловдив е мълчал, а сега като народен представител държи да знае какво става в пловдивския панаир. Имало е достатъчно възможност да разбере какво става там" коментира Йончев. Той отбеляза, че е много интересно защо Иванов иска да знае какво се е случвало с панаира в периода след 2016 година, при положение, че панаирът е приватизиран през 2006 година. Йончев коментира, че панаирът е институция от столетия за България и трябва да се запази и развива, а и Пловдив има нужда от културна инфраструктура - няма опера, концертни зали, слушат музика в бившия партиен дом. Беновска отбеляза, че ДБ предлага Международният панаир да получи статут на недвижима културна ценност с национално значение. Йончев заяви, че е имал намерения да се проведат няколко такива разговора в тази комисия - дали панаирът като институция може да бъде защитен, да се разбере какво се е случвало през години, защото историята ще е по-интересна отколкото мислим, да се види какво е направила държавата, защото правителството на Стефан Янев е написало няколко писма до община Варна да си върне акциите на държавата, след решението на общинския съвет, но нищо от това не се случва, идва правителството на Петков и тези писма изчезват, никой не си търси акциите в това време, включително и областният управител на Пловдив. “Опитът пловдивският панаир да бъде употребен за предизборна кампания няма да мине. В оставащите дни на това НС ще се опитам да гарантирам това и че истината какво се случва - ще бъде извадена наяве" заяви Йончев. Той коментира, че въпросният Йордан Иванов твърди, че Йончев е подставено лице и ще блокира работата на комисията.

Беновска отбеляза, че Търговският регистър се възползва от едно противоречие в решението на общинския съвет на Пловдив. Йончев обясни, че общинският съвет е гласувал да не се приема апортирането на акциите, а в същото време представителят на общинският съвет да гласува “за". Той подчерта, че служителят на търговския регистър трябва да установи обективната воля на този, който я е изразил, но от това решение воля не може да се установи. Йончев заяви, че държавата трябва да се включи в този спор и е могла да го направи в предишното управление, като купи въпросните акции, да остави миноритарния дял на държавата в пловдивския панаир или той да бъде преоформен като общински дял на община Пловдив. “Смятам, че пловдивска община трябва да продължи да има значимо участие в тази институция и държавата има грижата да гарантира това - защо не го е направил досега - не знам. Надявам се да има сили да го направи, защото става дума за смешни средства" подчерта Йончев. Беновска го попита каква ще е съдбата на тази комисия, ако сега няма повече парламент. Йончев отговори, че съдбата ѝ ще е като на НС - прекратява дейността си в момента, в който излезе указът на президента и всички закони, комисии, ще бъдат поети от новото НС, а междувременно ще се случат доста неща - може регистрацията на акциите да бъде вече факт. Водещата отбеляза, че Международният панаир има 50,36 % в Пълдин туринвест, 29 на община Варна, 20,63 % на държавата и 0,01 % на физически лица. Йончев подчерта, че Международен панаир Пловдив има мажоритарно частно участие от 2006 година и това, че е бил приватизиран вчера - не е вярно. “Питам защо проверката стартира от 2016 година? Ако искаме да сме честни, нека стартираме от 2006 и видим как по една красива типична за онзи период схема с увеличение на капитала, той става частна собственост" заяви Йончев.