До края на март Варна ще върне на Министерството на икономиката и индустрията акциите, които притежава в Пловдивския панаир. Това стана ясно от думите на министър Богдан Богданов, който днес е на посещение в морския град.

Пловдивският панаир е ключов актив за България. За съжаление в момента той не е в добро състояние, обясни министър Богданов.

Целта на държавата е това да се промени. След връщането на акциите от община Варна ще стартираме работа по развитието на Панаира. Вече имаме стратегия, каза министър Богданов.

Искаме министерството да е освоне акционер в Панаира. Целта ни е да го запазим, дебело подчерта той.

Относно проблемът с Дупката, която е част от сделките през годините с акциите на Пловдивския панаир, стана ясно, че държавата застава зад Община Варна и ще помогне за решаването на казуса.

От своя страна кметът Благомир Коцев подчерта, че се очаква до края на 2024 г. дружеството, което бе създадено заради Дупката, да бъде ликвидирано. На територията й обаче освен общината, терен притежават и частни лица. Проведохме среща с тях. Ще видим как ще се действа, като се обмисля вариант общината да изкупи техния дял, стана ясно още от думите на градоначалника. След това идеята на кмета е да се проведе местен референдум, в който варненци да кажат какво искат да има на този терен. Това може би ще е един от първите местни референдуми, обясни Коцев.