Министерството на финансите ще внесе проектобюджет с 3% дефицит, подготвят се промени в данъчната политика. Това каза служебният министър на  финансите Росица Велкова на брифинг пред журналисти, предаде репортер на "Фокус". 

"На заседанието на МС се прие протоколно решение, с която се одобри концепцията за съставяне на проектозакона зад държавен бюджет за 2023 година. Не е разглеждана средносрочна бюджетна прогноза, не е разглеждана проектозакон за бюджет за 2023 година, а просто концепция", каза тя. 

От Министерството на финансите заявиха, че проекобюджета предвижда дефицит от 3%. Велкова обясни, че към настоящия момент страната излиза на дефицит от близо 7%. 

"В тази концепция основното решение, което се взе, е че проектозаконът ще бъде разработен с 3% дефицит от БВП. Следва да се има предвид, че при действащи приходни и разходни политики, които са приети от 46-то, 47-то, 48-то НС, дефицитът за 2023 възлиза на 6,9% от БВП на начислена основа", каза още тя.

Предвижда се промяна в данъчната политика на странатяа, за да бъде постигнат трипроцентовият дефицит.  

"На 17 март ще публикуваме пакет данъчни закони, тъй като постигането на трипроцентов дефицит, ще мине през данъчна политика и промени в данъчни закони. Естествено, ще има и разходни мерки. На 3 април ще бъде представен проектът на Закона за държавния бюджет за обществено обсъждане за преминаване на гласуване и обсъждане с Националния съвет за тристранно сътрудничество, така че на 26 април да може да се разгледа от МС и в сроковете да бъде внесен в НС", обясни министър Велкова.

Относно промяната в данъчната политика Велкова каза:

"В пакета данъчни закони се предвижда въвеждане на еднократна солидарна вноска за второ полугодие на 2023 г. или т. нар. "Данък свръхпечалба", който ще бъде разработен за всички юридически лица на базата на принципите, които са залегнали в регламента. Това е еднократен данък. Другото, което се предвижда е 100% дивидент от всички публични предприятия след приспадане на счетоводни баланси. Предвижда се увеличение на ТОЛ такси, както и увеличение на концесионни възнаграждения с инфлацията. Възстановяване на някои от ДДС ставките, които бяха намалени, както и на акцизни ставки. Увеличаване на акциза на електронните ставки. Това е за т.нар. "вейпове", не за нагреваемия тютюн. Засилване на фискалния контрол и предварително задължение да се декларира ДДС при селектираните рискови стоки", каза Велкова.