Проф. Ивайло Знеполски отбелязва своята 80-годишнина с премиера на "Преподреждането на обществото. Страници от социалната история на комунизма в България“. Официалната премиера на изданието ще се състои на 6 юни 2022 г. от 18:30 ч. в Огледалната зала на Ректората, Софийски университет, съобщиха организаторите. В събитието ще се включат Захари Карабашлиев, Георги Господинов, проф. Веселин Методиев, проф. Христо Тодоров и Ленко Ленков.

За последните 15 години от създаването си Институтът за изследване на близкото минало издаде като част от своята поредица "Минало несвършено“ повече от 40 труда, посветени на недалечното българско минало с акцент върху комунистическия му период.



Основателят на Института – уважаваният български учен, културолог, семиотик и изследовател проф. Ивайло Знеполски – отпразнува своя 80-годишен юбилей през 2021 г., а в негова чест на пазара излезе и най-новата книга от знаковата поредица – научният сборник "Преподреждането на обществото. Страници от социалната история на комунизма в България“.



"Преподреждането на обществото“ (с автори: Райна Гаврилова, Даниел Вачков, Даниела Колева, Мартин Иванов, Момчил Методиев, Михаил Груев, Петя Славова, Пламен Дойнов, Иван Еленков и Петя Кабакчиева и редактор Михаил Груев) е книга, осъществена в рамките на по-широк проект, иницииран и ръководен от проф. Ивайло Знеполски, озаглавен "Преосмисляне на комунистическото минало“. Този внушителен по обем том се обляга върху богати документални и архивни свидетелства, за да очертае важни и неразработени посоки в знанието за комунистическото минало на България.



Събитието е съвместно организирано от Институт за изследване на близкото минало, Нов български университет и Софийски университет "Св. Климент Охридски“ и издателство "Сиела“. Сборникът ще бъде представен от българския историк и политик проф. Веселин Методиев, философа и преподавател проф. Христо Тодоров, писателя Георги Господинов и програмния директор на "Гражданско общество и демократични институции“ във фондация "Америка за България“ Ленко Ленков, а модератор на събитието ще бъде писателят Захари Карабашлиев.

На представянето проф. Ивайло Знеполски ще отбележи и своя 80-годишен юбилей.

Входът е свободен, а линк към FB събитието може да откриете тук:

https://www.facebook.com/events/548800116639109