Приеха проектозакона за хартиената бюлетина, информира репортер на Агенция "Фокус".

Предложението за изменение на Изборния закон и връщането на хартиената бюлетина беше внесено от БСП и получи подкрепата в ресорната комисия от депутатите на ГЕРБ и ДПС. 

"БСП за България", както и ПП "Възраждане"  внесоха свои проекти за изменение на Изборния кодекс още с конституирането на 48-ото Народно събрание, съответно на 19.10. 2022 г. и 20.10.2022 г.

Комисията по правни въпроси одобри още на първо четене законопроекта на БСП, който предвижда връщането на хартиена бюлетина с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП. 

Изборите за 46-то, 47-то и 48-то Народно събрание, както и изборите за президент и вицепрезидент на Република България през 2021 г., бяха произведени според изискването в Изборния кодекс във всяка секция с над 300 избиратели, то да е само машинно.

В следствие на това законодателно решение, избирателната активност спадна  безпрецедентно.  Това бе и аргументът на социалистите да поискат връщането на хартиената бюлетина.

Според сегашното им предложение, избирателят ще може според своите предпочитания да гласува с хартиена бюлетина Предложението беше внесено от БСП и получи подкрепата в ресорната комисия от депутатите на ГЕРБ и ДПС. 48-ият парламент трябва да реши и дали да се удължат компенсациите за бизнеса.

По този начин ще бъде гарантирано упражняването на правото на глас на всички български граждани и повишаване на нивото на представителство на институциите.

В своя вариант на Проектозакон ПП "Възраждане" предложи съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) да отразява пропорционалното разпределение на политическите сили в Народното събрание. Целта на тази законодателна промяна е съставът на комисията да отразява резултатите от последните парламентарни избори и да бъде променян пропорционално по време на петгодишния ѝ мандат, се посочваше в мотивите към законопроекта.

От партията поискаха и видеонаблюдение в изборното помещение, без да се нарушава тайната на вота, както и задължително преброяване на контролните отрязъци от машинното гласуване и записването на този резултат в изборния протокол. При несъответствие между електронно генерирания резултат от гласуването и резултата от ръчното преброяване на хартиените отрязъци, да бъде приет за действителен и валиден този, който може да бъде проверен ръчно два, три или повече пъти, ако е необходимо, се посочваше в мотивите. 

Свои варианти на законопроект за връщане на възможността за гласуване с хартиена бюлетина внесоха в предишното Народно събрание и от ГЕРБ-СДС. 

Против връщането на бюлетината още от самото начало бяха депутатите от  "Български възход", "Демократична България" и "Продължаваме Промяната".