Народните представители разглеждат отново Изборния Кодекс, след като президентът наложи вето върху законопроекта. Разглеждането на ветото предизвика спорове в пленарната зала, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Надежда Йорданова от ПГ на "Демократична България“ заяви, че подкрепя ветото на държавния глава. Тя смята, че доверието в изборния процес е "взривено“

" С това, което направи 48-то НС, вие взривихте доверието в изборния процес. Взривихте го, защото приехте изменения, които влошават условията за упражняване на прозрачен и честен изборен процес, а същевременно го направихте с аргументи, които или липсваха, или бяха фактически неверни“.

Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС заяви, че доверието в Изборния процес е било взривено още по времето на 45-то НС, защото тогава е било отнето всяко право на българските граждани да избират как да гласуват.

"Изборният процес и неговото състоене се взриви още в 45-я парламент. Тогава трябва да търсите детонацията, когато силово беше наложено само и единствено машинното гласуване. Тогава беше потъпквано всяко право на българските граждани да избират, защото дебатът, който ние състоим тук е за това“.

Александър Николов от ПГ на "Български възход“ заяви, че те ще подкрепят ветото на президента и го определят като основателно.

"Президентското вето разглежда в детайли смисъла и същността на промените за разлика от пълната липса на мотиви при вносителите между първо и второ четене. Тогава в Правна комисия многократно повдигнахме въпроса и поискахме вносителите да обосноват какво налага това, какъв ще бъде ефектът от тези промени, какъв резултат очакват. Освен по анкетни мотиви и тишина, там не получихме друго“.

Кристиан Вигенин от ПГ на БСП заяви, че Изборният кодекс трябва да гарантира равнопоставеност на всички граждани и да не дават предимство на една партия над друга. 

"Всеки един гражданин трябва да има право да гласува, тоест достъпа до гласуване не трябва да бъде с допълнителни бариери, мисля че с промените в Изборния кодекс го постигаме. Второ, трябва да има доверие в изборния процес. Гражданите трябва да имат сигурност, че резултатите, които обявяват ЦИК, отговаря на реалния вот. Третият елемент е да има равнопоставеност на участниците в изборите. Тоест, правилата да не дават предимство на определен участник или участници и да са във вреда на други“.

Асен Василев заяви, че с при приемането на Изборния кодекс е била отворена вратичка за манипулации, което ще отрази на вота.

"Това, което се случи при приемането на Изборния кодекс, е, че вие отворихте една голяма порта за манипулации. Вместо да затворим вратичките и да направим манипулациите по-трудни, ние отворихме широко една порта с доказани манипулации, които на последните местни избори доведоха до 500 000 невалидни бюлетини и секции с над петдесет процента невалидни бюлетини. Това, ако не е манипулация на вот, не знам какво е".