Разходите за туризъм растат на годишна база. Това показват последните данни на Националния статистически институт.

Средният разход на човек при пътуване с цел туризъм е 210 лева в страната и 707 лева в чужбина, показват данните на статистиката.

През същия период на миналата година средният разход у нас е малко под 200 лева на човек, а в чужбина близо 685 лева. 

У нас най-голям е разходът за храна - близо 34%, а след това за транспорт и настаняване. В чужбина пък най-много средства отиват за транспорт, а след това се нареждат останалите разходи.

Семейството на Лилия Стоянова ще почива в Гърция или Турция. Очаква цените да са по-високи с между 20 и 30% спрямо миналото лято.

“Няма да са по-малко дни, няма и да се свали категорията, по-скоро ще се преориентираме към по-различен вид курорт от това, което сме ползвали предни години", каза Лилия Стоянова пред bTV.

Туроператори отчитат, че тази година пакетите за Гърция и Турция са по-скъпи минимум с 10-15%. На родното Черноморие също има увеличение. Едноседмична почивка на 4-членно семейство у нас излиза средно около 1500 лева с нощувка и закуска.

"В зависимост от категорията на хотелите, от курортното място цените варират от 600 лева до 1500-2000 лева за 4-членно семейство за седем дни", каза Деляна Цонева, хотелиер и председател на бургаската регионална туристическа камара.

Дни преди официалното откриване на плажовете, този ресторант на брега на морето в Поморие се готви за първите гости. Сметките показват 10% по-скъпа храна. 

"Порция сафрид 12 лева, бирата без аналог в целия свят - 3 лева. Така, че това е 1,5 евро. Ако някъде някой успее да си намери на тази цена, лично аз ще го почерпя", каза Калоян Михайлов, управител на ресторант.  

В съседно заведение Божидара Пенчева, която живее в Ирландия сравнява цените на порция лаврак.

"В това заведение без гарнитура е 19 лева, а в Ирландия една порция лаврак колко струва 16 евро", добави тя.

И у нас, и в чужбина, туристите могат да се вместят в бюджета от миналата година, ако изберат стая без гледка към морето или по-евтин курорт например, посочват експертите.

“Когато става въпрос за Северна Гърция да ние можем да имаме същите разходи каквито имаме по-българското Черноморие. В някои случаи може да бъде и по-евтино, но ако трябва да отидем на гръцките острови, тогава задължително плащаме два пъти по-скъпо от каквото и да намерим като скъпо в България", заяви Румен Драганов от Института за анализи и оценки на туризма.

Почивките в началото и края на лятото остават по-евтини, отчитат още експертите.