Ресторантьорите у нас са скочиха на премиера – "Денков разбирал от туризъм по-малко от нищо неразбиращата си министърка“, твърдят те. Интервю в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" с Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията 

Г-н Алибегов, защо реагирахте по този начин? Какво ви провокира да напишете това писмо до нас, медиите – ние го разпространихме? Какво се случва? 

По-скоро възмущение е това, което ни подтикна. По никакъв начин не е редно премиерът на държавата в сутрешен блок из от нищото да се изказва кое ДДС трябва да се запази по данъчни закони, да се изказва кое не, при положение че няма абсолютно никакви анализи пред себе си. Употреби думата "голям приток на туристи“, преди бил "малък приток на туристи“. Сигурно синът ми, който е на 18 години, ще може да обясни по-добре и в цифри това нещо. Абсолютно неразбираемо от наша страна как премиерът взима такова отношение в ефир, когато става дума за косвено и пряко заети 500 000 души в този сектор, които се будят сутрин в събота и разбират, че ще има някакви промени, без да има абсолютно никакъв анализ и никакви разговори. До момента, в последните две години не сме имали нито един разговор с управляващите. 

По време на пандемията имахте.

По време на пандемията имахме. След изборите след 2021 г. мисля, че беше, оттогава насетне всичко се случва в комисии. Ние обикаляме от партия на партия – управляващите партии никога не са обръщали внимание на сектор "Туризъм“. В последните три години – и го заявявам абсолютно категорично и всички мои колеги ще го потвърдят – имахме някаква надежда, когато същият този премиер Денков излезе преди сформиране на кабинета и обеща, че за всеки икономически отрасъл ще има "най-подготвения министър“. И ние останахме с впечатление, че това наистина ще се случи. Отново бяхме излъгани.

Даже писахме писма предварително с предложения от бранша, които са консенсусни фигури, които са с 30-40 години и повече стаж в туризма, изпратихме ги на министър-председателя с цел да има предвид, със СV-та, с всичко, какво са направили тези хора за туризма и когато се търсят експерти, смятаме като бранш. Тогава беше не само ресторантьорският бранш, говоря за обединение в бранша, ние дадохме и пресконференция след това – бяхме 80% от туристическия бранш на тази пресконференция. Това е страшно много. Разбира се, нито беше прочетено нашето писмо, нито получихме обратен отговор на писмата и видяхте назначението на министър Зарица Динкова, която вие като медии може – то е публична информация, да проверите всъщност, че тази дама няма абсолютно нищо общо с туризма.

Не говорим дали тя има някаква експертиза – тя няма абсолютно нищо общо с туризма. Тя сигурно се развива добре в някоя друга сфера, където работи. Не я познавам, пак казвам, виждали сме се само веднъж, не мога да кажа за нейните качества в друга сфера, но в сектор "Туризъм“ тази дама въобще не е на мястото си. Тя просто няма какво да прави. И виждате в последните случки – нейната реакция за Царево, в наводнените райони и т.н., и всички реакции до момента всъщност. Това, от което имаше нужда туризмът след пандемия, след хибридни атаки от конкуренция, след войната в Украйна, след въпросния язовир, който не се знаеше има ли поражения или не, където държавата също не намери начин да защити туризма си, имахме нужда от министър на туризма, който е много в час с нещата, който има дългогодишен стаж – говоря за над 20-30 години стаж, който от ден едно да знае какви са проблемите и да работи с тях.

Уви, това не се получи и това, което може да искаме единствено, е оставката и да чакаме да се сменят там, ротации ли ще има, какво ще има, и се надяваме тогава да се сложи министър, който има все пак нещо общо с нашия бранш.  

Г-н Алибегов, знаем, че това е може би един от най-важните сектори у нас, сектор, който движи икономиката на държавата.

Това го знаете вие, да, но политиците не го знаят. Специално управляващите – те не го знаят. 

На какво може да отдаваме това отношение? 

Нямаме никакво обяснение. В последните три години просто няма никакво отношение или негативно отношение към туризма. Не говоря само за ресторантьорския бранш. Виждате какво се случва. Министерство на туризма е министерството с най-малък бюджет от всички министерства – 25 милиона. От тези 25 милиона – 12,5 милиона са за административни разходи, разбирайте за заплати. Другите 12,5 милиона лева са за реклама на България на международния пазар, сиреч, там, където Гърция, Турция, Хърватска, Черна гора, Албания изсипват милиони за реклама, милиони евро, десетки милиони евро, ние отиваме с 12 милиона лева или 6 милиона евро. Няма какво да се случи. В Плана за възстановяване в Хърватска и в Гърция думата "туризъм“ присъства над 100 пъти. В нашия План за възстановяване, първоначалния, който беше изготвен от правителството на ГЕРБ, имаше туризъм, след това, знаете, претърпя много пъти промени този план и тогава нямаше вече нищо.

Няма едно изречение за туризъм, освен, за да сме коректни, има за тези фотоволтаици, които и ние може да ги ползваме. Но разбирайте, че рестрикциите там са да имаш собственост, където ще ги сложиш, така че пак абсолютно неизползваемо за туристическия бранш. С една дума искам да кажа, че ние на тази карта на Балканите, където се конкурираме, сме абсолютно неконкурентоспособни, абсолютно.  

Нас ни няма. 

Нас ни няма. И то защото казват: "Ама вие все искате от държавата“. Функцията на Министерството на туризма е да рекламира туризма. Ние нищо друго не искаме от държавата. И когато има хибридни атаки отвън срещу българския туризъм, който носи 13 милиона и нещо на БВП, държавата да излезе и да защити туризма. Това очакваме ние, нищо друго. 

Не само отвън. Виждаме, и отвътре има атаки. 



Но тези атаки отвътре са платени отвън. Неправителствените организации, които разпространяват неверни факти, за което ние сега изготвяме дело и ги съдим и държавата се е засилила и тя, доколкото знам, тези НПО организации се финансират отвън. Никой не тръгва да пише такива статии просто ей така. Това са туроператори, чужди, може да са български туроператори, които имат интерес в Албания, в Черна гора и т.н., или чужди туроператори, които просто срещу някакви смешни пари финансират прости НПО-та и те пускат една статия, защото са свикнали да не се случва нищо. Ако ние не бяхме си отворили устата отново, това щеше да се потули, просто хората нямаше да ходят на море, защото това се случи. В първите 48 часа имаше страшно много отказани резервации.

Нека да говорим с факти. Това, което се случи и оповестиха от "Активни потребители“, нали визираме тях, съвместно със Софийския университет, учени от там. 

Точно така, оповестиха "Активни потребители“ и учени от Софийския университет.  

Да. 

Обаче от другата страна излезе държавата в лицето на здравните органи, пак по наше ръчкане, и те много ясно обясниха и показаха, че тези лаборатории не са лицензирани, че начинът, по който е взета пробата, не е както трябва да бъде. Ходиха всички на море, ходихме и ние с децата си на море – живи и здрави сме, няма ни нищо, но щетите са нанесени. Една такава статия, подета от национални медии – забележете, национални медии дадоха гласност на нещо, което не е проверено, и то няколко дена поред. Тези хора се изявяваха в медиите без да имат реални доказателства. От другата страна излиза доц. Кунчев, РЗИ, министърът на екологията и показват данни, но това няма никакво значение. Важно е какво са показали "Активни потребители“, което е скандално, меко казано.

Но отново, пак казвам, лоша реакция на държавата като държава, защото тя трябва да предотвратява такива неща. Такива неща в Гърция не се случват, в Турция не се случват, в Хърватска не се случват. Там също има сигнали, които отиват до медиите, медиите ги подават нататък, те не ги изнасят в ефир, защото те си пазят държавата, те си пазят туризма. И всеки има мръсни ризи, но това се решава вътрешно. А ние гледаме как да извадим всичко на показ, правим от мухата слон. Някъде имало некоректен хотелиер, който е излъгал в обявата, и това го гледаме в три сутрешни блока. Ами, вземете му лиценза на хотелиера, затворете му хотела и точка по въпроса.  

Трябва да има редуциране на информацията, която получаваме. Така е. 

Да, защото ние сме в Европейския съюз. Това, което вие като медии изнасяте навън, се гледа от чуждите туроператори, гледа се от немците, които се чудят – "Да ходим ли  в България тая година, че вижте, там язовирът може нещо да… Пък може някоя бомба да прелети от Одеса“. Те са доста страхливи, западняците. Те са свикнали на подреден начин на живот. И пускат да четат някой български сайт, преведен на немски, и почват да четат как всичко е много зле тук – скъпо, лошо и т.н., и казват "Ами хайде, тая година няма да ходим в България. Дай да видим какво става в Черна гора“. Черна гора – с рекорди, Хърватска – с рекорди, Гърция – с рекорди. Между другото, в Гърция е пълно с руски туристи.

Ще поговорим и за това, г-н Алибегов. Какво точно искате да кажете на политиците днес? Вие казахте нещо ключово преди малко – че политиката не трябва да има общо с туризма. 

Говорихме за това, че Гърция е пълна с руски туристи. Ние направихме една фундаментална грешка като държава – отново изгонихме руските туристи, незнайно защо. Те какво общо имат с войната? Тя, войната, се води от политици, взимат се там някакви решения – какво общо има руският народ и руският турист, който години наред идва в България? Хора, които са си закупили имоти в България. Чух даже тогава, като им забранихме да идват, един политик от новите политици излезе и каза: "Ние нямаме нужда от руските туристи“. Ама ти откъде знаеш? Те нямат никаква идея що е то туризъм и има ли това почва у нас. И разликата между… Ние с нищо не можахме да заменим тези руснаци, защото тук не става дума за някой, който идва за 7 дена или за уикенд – руснаците идваха май месец, семействата, и си тръгваха септември. През цялото това време те харчат парите си по нашето Черноморие. 

Хранят се тук, живеят тук, да. 

Да. Дали само ще ядат в ресторанти, ще си готвят, ще пазаруват, роуминг карти, интернет разплащания, пазаруват си, купуват си. Сега по Черноморието имаше скъпи магазини, които работеха само за руснаците – вече са затворени, тях ги няма на картата. 

И руснаци имаха много магазини у нас.

Да. Имаха много бизнеси, имаха много имоти. Сега ги разпродават, няма кой да ги купи тези имоти. Всичко това, което е изградено на база на руските инвестиции, ще пропадне, но никой не може да обясни защо. Какво общо има руският турист с политиката на Путин, дали е правилна или грешна? 

Между другото, наскоро излезе една забрана – че руснаци имат такава забрана да пътуват с колите си в Европейския съюз.  

Защо? 

Превозните им средства могат да бъдат конфискувани, което пак няма обяснение. 

Също не го разбирам. Това е същото нещо, което е поредният удар срещу туризма, не само в България, това ще е удар на туризма като цяло, взет от шепа политици, които имат някакви техни си интереси, слугуват на някой друг, но със сигурност не е таргетирано към сектор "Туризъм“. Какво общо има руснакът Альоша, образно казано, който тръгва със семейството си, с колата си, иска да дойде в България, от там – да отиде в Гърция, в Хърватска и да си изкара три седмици, защото цяла година е работил? Какво общо има той с конфликта в Украйна и каква е неговата вина, че колата му ще бъде конфискувана, че той не е добре дошъл, че може да бъде даже и пребита, ако е с руска регистрация? И телефони не може да се използват, има в забраната. 

Да, да. 

Руски телефонни оператори също не могат да се използват. Това е лудост, това е някаква абсолютна лудост! Политиката няма никакво място в туризма, абсолютно никакво. И гърците го показаха тази година много точно. 

Но посланията пък от политиците у нас се чуват от народа и той може би се подлъгва. 

Подлъгват се хората, разбира се. Но просто ви казвам, че в последните три години политика относно туризма няма. Аз се абстрахирам да говоря каква друга политика има, говорим чисто браншово. И това, което ние молим политиците всъщност от три години, е да не помагат, просто да не ни пречат. То е ясно, че те няма да помогна, както ясно, че няма да помогнат и в Царево сега. Там хората ще си оправят нещата, ще съберат дарения, общината ще оправи, каквото може, каквото е тяхно задължение, но всички тези хотели, каравани и н. – видях някакви суми от 1500 лева. Започваме пак с подигравките. 

Защо, това малка сума ли е? 

Преди в Карлово беше 600 лева на семейство – то къщата я няма. Какви 600 лева, бе хора?! Тук каравани за десетки хиляди левове ги няма, те – 1500 лева. Подиграват се с хората и после очакват някакво отношение и да ходим на избори. Няма политика относно туризма, това е. И изказването на министър-председателя, откъдето тръгна нашето възмущение, показва, че абсолютно няма никакво разбиране за туризъм. "Голям поток на туристи“, "малък поток на туристи“.  

Да. Говорейки за ставката за ДДС, как трябва да бъде според вас това? 

Ами нали сме европейци, нали всеки казва. Значи нашите политици искат да са европейци, като им изнася. Като не им изнася, те не са европейци. Сега, има данни от НСИ, има данни от НАП и от НОИ. Те пристигат много бавно, за съжаление, при нас. Ние ги изискваме по официален път, но пристигат много бавно. До края на месеца ние ще сме приготвили всички данни за последните три години, но това, което се вижда в момента, е, че от 2020 г. са внесени повече осигуровки в нашия сектор, защото ние вдигнахме минималния осигурителен праг на 800 лева 2020 г. с въвеждане на ДДС-то – за нашия сектор стана 800 лева. Тогава беше 620 лева в държавата. То още не е стигнала 800 лева в момента минималната работна заплата. Косвените данъци, Корпоративен данък се е вдигнал страшно много. Да, може би от ДДС е паднал приходът в бюджета, но са се вдигнали всички други данъци в нашия сектор.

Изсветляването е абсолютен, безспорен факт също така, което също не е за пренебрегване. Така че да излезеш и да кажеш, само защото една ставка е намалена, това е нещо лошо – не става така. Има данни, числа. Ощетена ли е държавата от тази ставка – да или не. И като числата показват нещо друго, тогава трябва всички тези хора, които три години се изявяват по студия, защото е модерно да се говори за ресторантьорската ставка, ДДС, просто да спрат. Трябва да има цифри. Или най-малкото очаквам премиерът на държавата да излезе да говори за "голям“ и "има много“, "има малко туристи“ – супер несериозно изказване, супер несериозно. 

Знаете, скоро ще започне да се обсъжда и бюджета за следващата година. Споменахте, че сектор "Туризъм“ е един от най-недофинансираните. Как трябва да се случат нещата и вие ще отправите ли някакъв апел за това? 

Не само. Даже има заложено, че от догодина ще намалява бюджетът за туризъм, защото това много било. Сега е 25 или 26 милиона в момента, очаква се стане 25 или 24 милиона догодина – още по-малко. Докато ние не успеем да сменим този министър на туризма и там да дойде човек, който да влезе при финансовия министър, да тропне на масата, да покаже защо е нужно да имаме пари, нищо няма да се случи. А що се касае до нашата ставка, пак казвам – 24 от 27 страни в Европа имат диференцирана ставка за хотелиерство и ресторантьорство. Тя е наполовина от официалната ставка, както е в България. 

Т.е. колко, нека да я кажем? 

9 или 10%, както е в България. По времето на КОВИД, въпреки че имаха диференцирани ставки, ги намалиха още веднъж, т.е. от 9 – на 5, на 6%, още веднъж, за да избутат, както при нас се намали на 9%, но никой не ги върна след това. Върнаха от 5 на 9%, но никой не е казал "Туризмът се възстанови“. Туризмът в Европейската комисия, след като свърши КОВИД, за тия два-три дена, които имаше между КОВИД и войната в Украйна, Европейската комисия по туризъм се изказа, че до 2025 г. туризмът ще се възстанови, евентуално, ако няма повече сътресения. На другия ден започна войната. Ако това не е сътресение… Т.е. ние сме далеч от възстановяване, далече сме от 2019 г., цифрите, далече сме от всичко. И накрая премиерът излиза – "Всичко е наред, няма проблеми, вдигаме ставката". Възмутително е! 

Да разбирам, че вие сте сами воини в тази битка срещу държавата? 

Има 2-3 партии в парламента, които подкрепят туризма.  

Кои са тези партии? 



Мястото ли е тук да се каже? До момента това бяха ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Това са трите партии, които в последните 3 години винаги са откликвали на темата "Туризъм“. Надяваме се и сега в Бюджетна комисия и в предстоящите разговори за бюджета те отново да откликнат и да бъдат на страната на туризма, защото иначе ние като браншови организации, без партийна подкрепа нищо не можем да направим реално. Ние ще говорим отново с всички, когато тези анализи са готови, в края на септември, ще говорим отново с всички партии. Но ние и преди сме говорили с всички партии и резултатите са "Да, да, ще помислим, ще видим“ и на финала не гласуват така, както са казали и са обещали. Изключвам тези три партии. 

Г-н Алибегов, знаем, че приключва летният сезон, но идва зимният. Какви са ви очакванията спрямо летния, защото знаем, че нещата са свързани? 

Летният сезон приключи. Сега ще се направят анализи, той няма да е добър, в никакъв случай, кратък, за съжаление, доста. Очаквахме, че и септември ще може да се вземе нещо, поне първите 15 дни, но с тези потопи долу по морето – видяхте. Виждате и в  Гърция какво става. И там – просто срещу природата трудно ще се тръгне. И се надяваме за зимния сезон… честно да ви кажа, не смея вече да правим никакви прогнози като цяло. И хотелиерите са доста притеснени. Ние сме тясно свързани с тях. Туроператорите са доста притеснени, няма някаква такава еуфория за идване към България. Доколкото разбирам, има много изходящ туризъм, ние пътуваме много, българите, но към нас няма много желание. Надявам се това да се промени. Надяваме се ситуацията в Украйна да утихне, защото това със сигурност също е стрес, и се надяваме на разумни решения на политиците ни. Това решение с руснаците е грешно. Руският турист и руският гражданин трябва винаги да е добре дошъл в България, както и обратното. Другото е политика и няма място в туризма просто.