Тази наредба винаги е срещала нашия отпор и всеки път, когато някой се е опитвал да я прокара тихомълком, ние сме излизали на протест. Тя е мъртво родена в идеята си още. Първо се намира в един доста спорен Закон за устройство на Черноморското крайбрежие, което пак се бие с основното правило, че не могат да се прилагат различни закони на територията на страната. Това е един много грозен лобистки закон, който просто развързва ръцете на всички по Черноморието да правят каквото си искат. Тази конкретно наредба по много елементарен и очеваден начин забранява къмпирането. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Дончо Бораджиев, съавтор на Националната стратегия за къмпиране, който остро критикува и определи наредбите досега, че са в ущърб на български туризъм.

"Кметът на Царево затова толкова много настоява за тази наредба. И тази забрана се изразява по един много-много елементарен начин: “Забранява се къмпирането извън отредените места". Кой трябва да отреди местата за къмпиране - общините. Община Царево беше въвела този текст в собствена наредба, която два пъти съм събарял в съда, но в този текст, когато го обяви Община Царево, ние пуснахме писма и казахме - искаме да къмпираме на територията на вашата община, посочете ни отредените места. И отговорът беше “На територията на Община Царево няма места за свободно къмпиране", т.е. тази наредба не е наредба, която регулира къмпирането, тя е една забрана за къмпиране. И точно заради това и хора като Георги Лапчев и всички, които желаят и имат интерес да застрояват по Черноморието толкова много говорят за нея и я оправдават с желанието им да има регулация. Но всъщност, те само забраняват", ба категоричен адвокатът.

Запитан по какво точно се отличава тази Национална стратегия за къмпиране от досега правените наредби, Дончо Бораджиев посочи, че стратегията започва с думите "България си има свои уникални традиции в къмпирането и тя заслужава своите уникални правила". По думите му се набляга на един много сериозен факт, че добрите управници регулират, а слабите забраняват. През 2018 г. в Германия от къмпинг туризъм са отчетени 15 милиарда евро оборот. Новите кемпери и каравани, продадени в Германия за този период са 280 и няколко хиляди. Отдавна това е изключително разпознат туризъм, като хората отдавна са осъзнали, че той е туризъм без следа, той пази природата им. И много са интересни съпоставките с държавите как разсъждават, където има забрани, където има свобода за къмпиране. Навсякъде се толерира къмпирането под една или друга форма, дори и там, където формално е забранено, навсякъде хората къмпират, а забраната се ползва само от контролните органи, ако някой е прекалил или нарушил общоприетите правила“, обясни адвокатът.

"В Наредбата освен, че слагаме минимална, но необходима регулация на свободното къмпиране, която е в духа на общоприетите правила, неписаните правила, се опитваме да дадем насока за законодателни промени, които да улеснят регистрацията на къмпинги и къмпинг точки. За да привлечем богатите туристи, които са със скъпите кемпери, ние трябва да имаме къмпинг инфраструктура. Тази инфраструктура е нещо, което започва още в самия къмпинг да има няколко по-специфични устроени помещения и по пътищата в цялата страна трябва да има кемп- стопове, кемп-сервизи. Това би довело туристи, които иначе няма да дойдат", поясни експертът. 

Той уточни, че къмпирането е отделен отрасъл от туризма, а свободното къмпиране заема не повече от 20% от нашата стратегия. "Ние сме обърнали много сериозно внимание на бизнес гледната точка и на улесняването на къмпингите", добави Бораджиев.

"В България има решение на Върховния административен съд, който казва, че "Къмпирането е част от свободното придвижване на гражданите на територията на страната, гарантирано от Конституцията", посочи гостът.