На 10 април в 11:45 ч пред Съдебната палата родители на деца, загинали в катастрофи, затварят пътя в знак на протест. Те се борят срещу "срещу безумията, които позволяват законови гаври с паметта на нашите дец", каза Петя Иванова, родител на момче, загинало на пътя заради невнимателен шофьор. Тя е от сдружение "Ангели на пътя" и заедно с Цвети Капитанова гостува в рубриката на Радио "Фокус" за пътна безопасност "Визия 0". Сдружението е основано в памет на деца, загубили живота си на пътя. Мисията му е да предотврати пътно-транспортни произшествия.

"Искаме МВР, прокуратурата, политическите сили да се съберат на една маса и да направят нужните законови промени. Не можем да чакаме 3 години за автотехническа експертиза след инцидент! Тя трябва да посочи кой е виновен, какви обстоятелства на пътя са довели до инцидента. Виновният стои неосъден две, три години, чакаме и решаваме, че проблем няма. Има! Делата при такива ПТП се бавят между 5 и 10 години заради бавната експертиза! През това време тези шофьори продължават да карат, купуват си нови коли и са на пътя отново - пияни, дрогирани, опасни", предупреди Иванова.

По думите ѝ са се събрали в мъката и ужаса си, за да не остане нито едно дете повече някъде по пътищата на страната. "Родителите на загинали при ПТП деца искат, когато си пиян и надрусан на волана, това да се приеме за предумишлено убийство. Представете си какво е да не можеш да целунеш детето си за сбогом!", разказа Иванова.

Голяма част от родителите в сдружението в момента се борят с ракови заболявания вследствие загубата на децата си. "Искаме, когато настъпваш газта докрай, докато си пиян или надрусан, това да се наказва така, сякаш си застанал в центъра на София и стреляш безразборно с картечница", категорични са от "Ангели на пътя".

"Правим паметник в София в Северния парк в памет на всички загинали в пътни инциденти. Искаме да се създаде клинична пътека в психологическа помощ на родителите, загубили децата си на пътя. Голяма част от семействата не могат да се възстановят след такъв инцидент, нямат средства да се позволят психолог и терапия", разказа Петя Иванова.

Вчера сдружението е спечелило награда за усилията си. "Тя принадлежи на всички родители от цяла България, които затварят пътища и обясняват, че така повече не може! Не може децата ни да плащат с живота си за политическото безхаберие. Трябва да спрат да унижават обществото с това, което правят в момента в парламента. Не срещаме разбиране, а отвратително,унизително отношение. Единственият човек, който ни съдейства, това е Калин Стоянов - дано остане в служебно правителство, за да продължим борбата с негова помощ.

Чувстваме замазване на очите - "Да, ще Ви потърсим", казват депутатите, но не ни чуват, не ти се обаждат. Понякога дори нямаме отговор от политиците. Защо известни личности, родители, на които сме писали, отказват да застанат до нас? Много е странно това", изрази възмущения Петя Иванова.

"Няма да се откажем въпреки всичко - нашите деца си отидоха със съзнанието, че умират. Те станаха ангелчета, които не изживяха първата си любовна вечер, първата си работа - живота си", откровена бе Иванова.

"Доведеният ми син Васко на 18г. бе застигнат на пътя от Александър Ковачев, който убива Васко на място в автомобила, загиват още две деца, а две остават полуинвалиди. Този Ковачев остана още 2 г на свобода след това и се забърка в куп неприятности - купувал си е кола след кола и продължил да шофира. Инцидентът се случи през ноември 2022 г. На първа инстанция имаше 12 г. присъда, на втора - съдия Корнелия Колева реши, че това не е тежко престъпление и му даде 4 г. След обжалвания във Върховния касационен съд и множество срещи всички се убедиха, че той е системен нарушител, върнаха обратно делото в Апелативен съд, потвърди 12 г. на първа инстанция. Сега ще чакаме поне още година да се върнем на ВКС и да чуем окончателна присъда. Той остава на свобода за момента", разказа личната си история Петя Иванова.