Министерство на финансите се обяви против предлаганото двукратно призчисляване на пенсиите през тази година. Това става ясно от становище на министерството по промени в Кодекса за социално осигуряване, предложени от БСП.

Те предвиждат пенсиите, отпуснати до 24 декември 2021 година да се преизчислят от 1 юли 2023 г. с 1,35 за всяка година осигурителен стаж. Освен това пенсиите, отпуснати до 31 декември 2020 година, да се преизчислят от 1 юли 2023 г., като индивидуалният коефициент на всеки пенсионер се умножи по средномесечния осигурителен доход за 2021 година.

Според финансовото ведомство заедно с предстоящата индексация на пенсиите от 1 юли по швейцарското правило, на практика ще бъдат извършени три промени в пенсиите през юли 2023 г. това ще доведе до допълнително увеличаване на постоянните бюджетни разходи, посочват от там, цитирани от Pariteni.bg. Освен това не са предоставени финансови разчети, вкл. в  предоставения анализ за разходи и ползи от предварителната оценка на неговото въздействие.

Разчетите на НОИ показват, че целогодишния ефект от предложените промени, предполага допълнителни разходи в бюджета на държавното обществено осигуряване в размер на около 1,320 млрд. лева.

"От гледна точка на Министерство на финансите подлежат на оценка бюджетните аспекти на предлаганите законодателни промени в пенсионната политика, вкл. в контекста на логиката и философията на Закона за публичните финанси, които са неприемливи с оглед необходимостта от консолидация на публичните разходи в условията на силно ограничен бюджетен ресурси несигурна макроикономическа среда, което е от ключово значение за стабилността на публичните финанси“, се казва в становището.

Против ново преизчисляване на пенсиите се обявяват и от бизнеса. Според АИКБ промените предвиждат увеличени разходи за пенсии, но без да се посочва откъде ще дойдат средствата.

"На следващо място – според нас предлагането на значителни по размер разходи не може и не следва да бъде "обосновано“ само с категории като бедност, неравенства и потребности. Тези категории са предмет на решение с инструменти на социалната политика и не подлежат на разрешаване чрез размера на пенсиите за трудова дейност. Обратното означава крах на всеки пенсионен модел, основан на осигурителен стаж и възраст“, се казва в становището на работодателската организация.