Изключително важно е състезателите да имат увереността и добрите условията, за да могат да работят добре и да печелят медали. Това каза гл. ас. д-р Даниела Цекова от Факултета по химия и фармация на СУ "Св. Климент Охридски" в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

"Горди сме със завоюваните резултати. В подготовката на тези ученици участват и други колеги, които са членове на Националната комисия за организиране на Олимпиадата по химия и опазване на околната среда. Всички сме допринесли по някакъв начин за техните успехи, разбира се те също са положили огромен труд и най-вече са постигнали тези резултати, с които се гордеем и ние, както надявам се и цяла България", поясни тя.

Международна Менделеевска олимпиада е сред най-престижните турнири по химия в света. 58-ата олимпиадата се проведе от 21 до 26 април в Китай, като в нея взимат участие 147 състезатели от 28 държави. Българските представители, учениците Виктор Лилов, Преслав Георгиев, Явор Христов и Ивайло Къртев – ученици от 11. и 12. клас се завърнаха със златен, сребърен, бронзов медал и грамота. Ръководители на българските химици са доц. Христо Чанев и гл. ас. д-р Даниела Цекова.

Най-конкурентните държави в състезанието са Русия, Китай, Виетнам, но България в последните години успява да достигне тяхното ниво и да бъде конкурентоспособна сред тези трудни противници, сподели Явор Христов. "Стараем се да представим България по най-добрия начин сред тази жестока конкуренция. Успяваме през последните години да се справим по един достоен начин".

Ученикът в 11. клас от Пловдив Ивайло Къртев сподели, че въпреки остарялата материална база неговата любов към химията го е довела до заемането на 4-о място на Националната олимпиада по химия, което му осигурява място и в националния отбор на България.

Златният медалист Виктор Лилов разказа, че химията не е единственото негово занимание, а има интерес и към биологията, като на тазгодишния подбор за Международното състезание по биология е заел първо място. "Първоначално ме влечеше биологията, химията се появи след това и лекинко я измести", каза той, като Явор Христов и допълни, че природните науки са взаимосвързани: "Химията е взаимосвързана с други природни науки като физика и биология, така че е неизбежно, ако човек стигне до това да бъде международен състезател, по който и да е било от тези природни науки, той ще придобие някакви сериозни познания и някаква база и по другите предмети".