Културата е най-бързата и евтина инвестиция в много проблемни области. Инвестицията в култура може да се отрази на психичното здраве, на социалната изолация, на регионалното развитие. Затова трябва да бъде надпартиен приоритет. Това каза Янина Танева от "Фабрика за идеи" в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

Изследването е направено от "Алфа рисърч" и е по инициатива на "Фабрика за идеи" и Обсерваторията по икономика и култура и е за достъпа до култура и потреблението на културни продукти и събития през 2023 г. То се прави за втора поредна година.

Данните показват, че през изминалата година 66% от българите не са посещавали концерти, 60% не са посещавали изложби и музеи, 63% не са посещавали театър, 54% не са посещавали фестивали и събори. Намаляват и посещенията на заведения с жива музика, отбеляза Танева.

Най-достъпно остава посещението на исторически забележителности – над 60% от българите са посетили такива през 2023 г. Позитивна тенденция се наблюдава и при посещенията в кината за сметка на гледането на филми вкъщи, допълни Янина Танева.

Друга позитивна тенденция е увеличаването на четенето на книги. "40% от хората изобщо не четат, но останалите 60% четат над 9 книги годишно", посочи основателят на "Фабрика за идеи".

По думите й достъпността до културни събития има много измерения. Цената на билета е едно от тях, но чисто географският достъп и липсата на свободно време са съществени фактори. "Има хора, които могат да си позволят, но нямат свободно време. Това са активните хора между 30 и 45 години – 43%. 25% нямат достъп до такива събития. Концентрацията на събития е в големите областни градове, буквално в центровете им. Дори София няма децентрализирана програма извън своя център, в кварталите, какво остава за другите градове", коментира Янина Танева.

Над 38% от българите не могат да си позволят да посетят културно събитие по финансови причини. В сравнение с миналата година процентът е по-малък – тогава той е бил 54, припомни Танева.

Според инициаторите на проучването е необходимо въвеждане на диференцирани цени на билетите за пенсионери и учащи, особено в случаите, когато културните институции са с публично финансиране. "Другото, за което настояваме, е културен паспорт – един вид ваучер за учащи на стойност от 100 лева годишно например, който да позволи тези средства да се разпределят между събития, които ученикът или студентът желае да посети", заяви създателят на "Фабрика за идеи".