Образователното министерство подготвя метод за оценяване и на най-малките. Целта е да се видят постиженията на децата на входа на детската градина и преди да прекрачат за първи път прага на училището. 

Родител на дете, на което му предстои да започне да посещава детско учебно заведение съвсем скоро, каза пред "Фокус", че самото започване на детска градина е достатъчно стресиращо за всяко едно дете, на което тепърва му предстои да бъде отделено от своята майка за по-дълъг период от време през деня. 

Това оценяване според Мария не би довело до никакъв реален резултат. "Тези деца са изправени пред нова обстановка и тепърва навлизат в един нов етап на развитие. Те на първо място няма да покажат усвоените умения до тази възраст, а на второ - има деца, които на три години все още не могат да говорят", допълни майката. 

По думите ѝ що се касае до децата в предучилищна възраст, там вече говорим за такива, които са усвоили много повече умения и могат да ги покажат. 

"Дори да бъде въведено някакво оценяване преди прекрачване за първи път на училищния праг, то има смисъл, но ако по-скоро е под формата на игра и децата биват наблюдавани от компетентни лица (психолози), за да бъдат дадени адекватни резултати за уменията и развитието на децата", каза още тя.

Предвижда се оценяването на най-малките да започне след три години, но то няма да е под формата на изпити като матурите при учениците.