Абсурдно и абсолютно неприемливо е две години след наводненията в Карловско държавата все още да мисли кога ще има пари за възстановяване на засегнатата инфраструктура. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Никола Рахнев, основател на Гората.бг. 

По думите му доброволците са тези, които са върнали надеждата на хората, а не държавата: "Това бяха онези десетки хиляди хора от цяла България, които се стекоха на помощ - чистиха кал, ринаха и правежа каквото е нужно, за да стане малко по-добре. Милиони се събраха от доброволците. Най-добрата помощ е навременната. Седем-осем дни не бяха минали от общината да проверят живи ли са тези хора или не, а на втория ден ние бяхме пристигнали с хиляди кофи, ботуши, лопати, средства и много доброволци. Пристигаха вода и храна от цяла България, защото хората помагаха. Държавата и местната власт бе тотално неадекватна, такава си остана и докрая. Не съм учуден, че две години по-късно ситуацията не е никак добра".

Никола Рахнев обяви, че във всяка една западна или европейска държава, когато има бедствие, има начин за действие и процедури: "Хората се събират, решават бързо, а в България месеци наред държавата отсъстваше, когато положението бе критично, заставам с името си, защото аз бях там. Ситуацията в Карловско отпреди близо две години бе едно от най-тежките неща, които съм виждал в живота си. Никой не може да си го представи, защото всичко, което видяхме по медиите и снимките бледнее, накъдето и да се обърнеш имаше планини от наноси, тиня, дървета, камъни, преобърнати автомобили - хора, държат главите си, къщи пълни с вода, няма пътища, няма тротоари, няма огради, няма инфраструктура - нещо невиждано.

Според Рахнев бедствието в Карловско продължава да бъде на гърба на хората: "Хората, които бедстваха искат ние отново да се върнем там, намираме се в дъждовен период и всички са притеснени, защото споделят, че в балкана продължава да се сече, коритата на реките бяха изчистени дотолкова, доколкото, че ценните фракции, които могат да се продадат бяха извадени, а другите бяха натрупани на камари отново край реката и те се свличат край деретата вътре. Няма никаква превенция!

Свързах се с хора от Каравелово и те ми споделиха, че е оправен е един ключов мост, поправени са няколко улици, качеството на ремонтите е ниско, но далеч не са направени неща за 20 млн. лв. Такава е и ситуацията в съседните села. Хората нямат инфраструктура, нямат канализация, някой дори бил засял картофи на тротоара, който някога бил тротоар, но сега било градинка, защото така и така било кална камара. Неработещи детски градини, въпреки, че са получени стотици хиляди левове за тяъхното стартиране и възстановяване".