Големият смисъл на изпитите от националното външно оценяване е да се види какво се случва вътре в системата, за да могат да се вземат решения за една или за друга промяна. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ образователният експерт Мариана Банчева.

По думите й промените в матурите, широко оповестени от МОН, в по-голямата част се отнасят към организацията на самото провеждане на изпитите, някои от които дългоочаквани и дискутирани. За да се види как работи една система и доколко тя е успешна, е необходимо да се измерват нейните резултати в края на процеса от дейности, които се извършват. Дали тези промени имат положителен ефект, според експерта ще се разбере едва когато станат ясни резултатите от изпитните материали.

"Една част от тези промени е свързана с това, че в 7-ми клас децата ще имат малко повече време за работа, което дава възможност на децата, които работят с малко по-бавно темпо, да се чувстват малко по-спокойни. Другите неща са свързани с това колко са задачите в изпита по БЕЛ след 10-ти клас,“ разказа тя.  

Друга промяна е свързана с възможност за допълнително явяване на НВО на болни ученици и за промяна на оценката на зрелостниците. Поправителната е различно от втората явяване, разясни Мариана Банчева: "Поправителната матура е за тези, които са изкарали двойки и които всъщност така или иначе трябва да изкарат нова оценка, за да могат да завършат средно образование. Възможността за повторното явяване е тогава, когато човек реши, че не се е представил достатъчно добре. На 12-токласниците се дава възможност за повторно явяване на матура, но това не означава, че непременно ще бъде свързано с повишаване на резултата. Тази възможност ще бъде използвана само тогава, когато е необходимо да се кандидатства във висше училище, тъй като резултатите от държавните зрелостни изпити се използват като оценки за влизане във висшите училища,“ обясни тя.

По думите й се придава твърде висока стойност на тези изпити и се създава една истерия около матурите, която е ненужна, тъй като нормалната логика е училището да те подготвя за всичките тези изпити, които трябва да положиш в края на образователния цикъл. "Ние знаем, че ученето е един изключително голям и непрекъснат процес. Всички изпити са един вид изпитание и всеки един човек има различни изпити и изпитания през живота си. Просто трябва да гледаме на тях като на един вид нормален изпит, на който трябва да се явиш. Това не са животозастрашаващи, нито пък обричащи по какъвто и да е начин успеха на едно дете. Те не определят шансовете за успешно бъдеще в годините напред,“ категорична е образователният експерт Мариана Банчева.