Blagoevgrad24.bg ще ви разкаже за едно от магическите места в Родопите. Нарича се Караджов камък или Камъкът на мъртвите души. 

Връх Караджов камък (1448 m н.в.) е разположен в най-югоизточната част на рида Градище в Родопите. Мястото представлява високо скално плато със стръмни отвесни скали, високи над 100 m. Платото заема площ от 4550 m². По цялото плато има десетки ями с естествен произход, но дообработени от човешка ръка. Единственият подход към платото е от югозапад през скален процеп, наречен от местните Боаза (Процеп). Процепът е висок 18 m и в горната му част се забелязват около 10 издълбани стъпки, силно измити от течащите дъждовни води.

Родопа планина е позната от векове като Свещената планина. Тя носи в себе си енергия, каквато няма да усетите никъде другаде. Сред впечатляващата природа се крият светилища, окултни храмове и енергийни полета, най-уникалното сред които е триъгълникът Белинташ, Караджов камък, Кръстова гора, известни още като камъкът на живота, камъкът на мъртвите души и върхът на Бога. Това е триединство на местности, всяка от които толкова чудна и неземна, колкото само в Родопите могат да се съхранят. Счита се, че енергийните им полета, открити още от траките, са толкова силни, че заключената в образувания от тях триъгълник енергия няма аналог на себе си. И до днес учените не могат да дадат обяснения за скалните форми и необичайните явления, наблюдавани на трите местности и в обхвата на триъгълното пространство, което те формират.

А заключен в енергийния триъгълник, който образуват Белинташ, Караджов камък и Кръстова гора, се намира исполинът Хайдукташ. Той се извисява над каменните къщи на махала Ряката.Много близо до Белинташ е скалният масив Ин кая.