Нараства търсенето на горива през лятото. Цените на петрола тръгнаха нагоре, въпреки че са повлияни от поскъпването на долара, след като очакванията за намаляване на лихвените проценти се уталожиха в резултат на силните данни за заетостта в САЩ, предаде Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 28 цента или 0,4%, до 79,90 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 0,3% или 26 цента, до 75,79 долара за барел.

Публикувани в петък данни показаха, че през миналия месец в САЩ са създадени повече работни места от очакваното, което накара инвеститорите да намалят очакванията си за намаляване на лихвените проценти, а това помогна за поскъпването на долара. По-силната зелена валута прави деноминираните в долари стоки като "черното злато" по-скъпи за притежателите на други валути.

Еврото също е подложено на натиск, отразявайки несигурността в еврозоната, след като в неделя вечер френският президент Еманюел Макрон разпусна правителството и свика извънредни парламентарни избори. В извънредно изявление по телевизията държавният глава посочи, че резултатът от евроизборите не е добър за партиите, които защитават Стария континент. По думите му възходът на националистите и демагозите представлява опасност за френската нация.