Всички зрелостници ще получат пълните точки от проблемната задача в матурата по български език и литература. Това заяви министърът на образованието Галин Цоков.

По думите на министъра проблемът е засегнал около 200 ученици, но няма как да се определи кои са те, тъй като отговорите на изпита се попълват в отделен лист.

"Ако присъдим тези 4 точки на всички ученици в дадена класна стая или училище ще е несправедливо спрямо останалите. Решението е точките да се присъдят на абсолютно всички".

Проблемът е станал при разпечатването на тестовете, а диаграмата не е излязла заради настройки при някои от принтерите. Тестът се предоставя на училищата в PDF формат. В деня на провеждането му са направени пробни разпечатки в МОН и не е имало проблем. Директорите е трябвало да проверят какво е отпечатано, посочи Цоков.

След вчерашната втора задължителна матура се появиха оплаквания от зрелостници относно записа за слушане по английски език. Според министъра звуковият файл не е неразбираем.

"И аз прослушах записа, той не може да бъде определен като некачествен. Проблемът вероятно е в устройствата в отделните училища. Записът не е неразбираем", каза той пред обществената телевизия.

Според министър Цоков трябва сериозна дискусия за това как ще се провеждат матурите и трябва ли да се промени форматът на изпита.

"Няма да има матури за първи клас или за постъпване в детската градина", коментира Галин Цоков по повод появили се подобни твърдения.

Използват се инструменти, които в продължение на десетилетия са определяли готовността на децата да влязат в първи клас. В момента се разработват единни инструменти, които не представляват изпит, а в рамките на определени игрови ситуации определят уменията и развитието на детето.