До голяма степен сме готови със законопроекта за разследване на главния прокурор. Това каза служебният правосъден министър Крум Зарков в ефира на БНТ. "Преди да бъде роден изобщо Планът за възстановяване и устойчивост, се борим с тези въпроси десетки години, включително и с този за контрола и разследването на главния прокурор“, допълни Зарков.

"Едното е контролът върху дейността на главния прокурор, който се осъществява от ВСС – как да се конституира той, как гласува и как взима решения. Другият аспект е за наказателно преследване при евентуално престъпление – това е идеята за съдия, който да разследва това дело“, обясни Зарков.

Крум Зарков коментира и случая със загиналия граничен полицай край Елхово.

"Мигрантският натиск само със завишени наказания не може да се пребори. На българска граница и опазването на обществения ред е всекидневна борба, в която много хора рискуват живота си. Много неща могат да се направят, може би и законодателни промени, но само едно нещо, без систематично усилие, няма да помогне“, посочи той.

Убеден съм, че силите на реда са на мястото си и могат да реагират, категоричен е Зарков. "Смятам, че в България има специалисти, които знаят какво трябва да се направи. Силите на МВР, на Гранична полиция, на Министерство на отбраната са тези, които знаят какво трябва да се направи. Истината е, че нашата граница се пази, винаги има какво да се направи, но не трябва да се допуска тази трагедия да бъде инструментализиръм или да служи за атака“.

Всеки един закон може да бъде подобрен, всяка система може да бъде подобрена, действията по законодателството обикновено не дават необходимите резултати, това са сложни системи, има специалисти в България, които ги разбират, заяви Зарков. "Каквито предложения постъпят, ние ще ги изследваме най-задълбочено“.

Десетки са осъдителните присъди на Европейския съд срещу България за правото и свободата на изразяване на мнение спрямо правото на други, които да бъдат обидени или оклеветени и по това трябва да се постигне баланс, обясни Зарков. "Публичните личности са длъжни да търпят в по-голяма степен критика, отколкото другите хора. В България законодателството обаче прави точно обратното и длъжностните лица бяха по-защитени от другите лица. Днес с тези промени направихме крачка за нормализиране на ситуацията“.

Служебният правосъден министър заяви, че е противник на смесения тип гласуване – с хартиена бюлетина и с машина.