В рамките на работното си посещение в Турция министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и водената от него делегация се срещна със заместник -министъра на правосъдието Хасан Йълмаз, съобщиха от МВР.

По време на срещата министър Стоянов постави въпроса за разследването на убития миналата година край село Село Голям Дервент граничен полицай Петър Бъчваров. Той обясни, че повдига темата по настояване на родителите, с които се срещна преди дни в Елхово. Тогава министърът на вътрешните работи пое ангажимент да съдейства за комуникация с турските власти.

В отговор заместник-министърът на правосъдието Хасан Йълмаз съобщи, че първото заседание по делото е насрочено за 12 октомври в Одрин. Той увери министър Калин Стоянов, че ще бъде оказано съдействие на родителите на Петър Бъчваров да присъстват на първото съдебно заседание.

Заместник – министърът на правосъдието и министърът на вътрешните работи обсъдиха и темата с противодействието на незаконната миграция. Двамата се обединиха около становището, че законодателството в тази насока, както и по-тежките наказания, са от съществено значение.