Спокойно протича изборният ден в цялата страна. Въпреки това още с началото на гласуването имаше проблеми: неработещи и разменени машини, които възпрепятстват протичането машинния вот, засилено полицейско присъствие и бойкот на изборите в наводнените карловски села. 

До момента 45 машини са дали проблем, вследствие на което в тези секции е било преустановено машинното гласуване, предава репортер на "Фокус". Гражданите в тези секции могат да приложат изборното си право с хартиена бюлетина. 

По данни на говорителя на Централната избирателна комисия Росица Матева до 11:20 часа е в ЦИК са постъпили 21 сигнала от страната за нарушаване на изборния процес. Сигналите са свързани с приканване за гласуване на машини и нарушение в работата на секционните избирателни комисии. 

Гласоподаватели отказаха да дадат своя вот в секцията в село Равнец, именно заради неработеща машина. В селото се гласува само с хартия, след като машината е дала дефект още снощи при тестването. 

В 76-а и 77-а СИК в Пловдив хората споделят, че заради изцяло хартиения вот са разочаровани, а някои дори си тръгвали. Представители от тези комисии предпочетоха да отидат да гласуват машинно по адресната си регистрация, а не в секцията, в която работят заради дефекта.

Проблем с машините възникна и в кв. “Нов път" във Видин. В училище “Софроний Врачански" има 8 секции, оказа се обаче, че в две от тях машините за гласуване са разменени. 

“Половин час след започване на изборния ден дойде колегата от другата секция и каза, че машините са разменени. обадихме се на РИК. Написахме протокол. Машините няма да се сменят", обясни председателят на секция номер 80 Милен Стоянов. 

След установяване на размяната на една от сбърканите машини е имало два гласа. При описването на протоколите ще бъде приложен протоколът за размяна на машините, обясни Стоянов. Той е сигурен, че грешката е направена още в събота, при инсталирането на машините в секцията.

Установиха, че председател на секционна избирателна комисия в Пловдив не може да чете и пише. Това стана ясно днес при старта на изборния ден. Куриозният случай е бил в една от комисиите в ромския квартал в "Столипиново" в район "Източен".

Все пак след бързата намеса на РИК и последваща проверка, той е бил заменен с друг, каза за "Фокус" председателят на 16-та РИК - Пловдив Калоян Сухоруков. 

Засилено полицейско присъствие има в най-голямото плевенско село Буковлък. На изборите през октомври 2022 г. именно там двама мъже и една жена бяха арестувани за купуване на гласове, а полицейската акция продължи над 5 часа. Преди началото на днешния изборен ден, полицейската акция започна още в началото на седмицата. Селото беше блокирано от полиция. 

Недоволство и бойкот на изборите в наводнените карловски села. Днес се навършват седем месеца от потопа, който заля района и остави без къщи и инфраструктура жителите им. Част от жителите са възстановили домовете си със свои средства. Те са недоволни от факта, че държавата не им е помогнала.

Право на глас имат 1078 души, като се гласува в две секции. Интересът обаче е изключително нисък.