8,97% е избирателната активност към 11 часаТова каза говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева на брифинг на ЦИК във връзка с провеждащите се избори, предаде репортер на "Фокус". 

За сравение на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври активността към 11:00 часа е била 8,89%.

Най-висока е избирателната активност в Монтана 14,07%, а най-ниска - в Пловдив-град 6,16%.

От ЦИК заявиха, че днес в страната се гласува в общо 12 905 секции. 302 от тях са подвижни, 224 са в болнични заведения или такива за социални услуги, 24 са в места за задържане. 

До момента 45 машини са дали проблем, вследствие на което в тези секции е бил преустановено машинното гласуване. Гражданите в тези секции могат да приложат изборното си право с хартиена бюлетина. 

Матева поясни, че до 11:20 часа е в ЦИК са постъпили 21 сигнала от страната за нарушаване на изборния процес. Сигналите са свързани с приканване за гласуване на машини и нарушение в работата на секционните избирателни комисии. 

От ЦИК казаха още, че машинни бюлетини, които са пуснати без печат, ще бъдат считани за валидни. Матева обаче напомни, че съгласно Изборния кодекс всяка бюлетина, отпечатана от машините, трябва да има поставен един печат.