Въпреки лошото време в столицата десетки хора с увреждания се събраха, за да заявят своята позиция пред Министерския съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

Протестиращите настояват за корекция в Наредбата за медицинска експертиза. По думите им тя е довела до масово лишаване от права.

Така според тази наредба едно водещо заболяване се приема, а другите не се вземат под внимание и хората изпадат от системата на ТЕЛК.

Инвалид, диабетик е решил да гладува в знак на протест.

Промените ще засегнат близо половин милион души, които получават инвалидна пенсия.

Хиляди от цяла България са заявили желанието си да са част от този протест, но поради невъзможността за осигуряването на транспорт и заради това, че имат увреждания не са могли да дойдат.

За момента няма затваряне на улиците, нито затрудненост на движението заради протеста. Няма и засилено полицейско присъствие. Протестиращите се отправят към Министерство на здравеопазването, където ще си състои брифинг на заместник-министъра на здравеопазването д-р Тома Томов.

Агенция "Фокус“ припомня, че промените в Наредбата за медицинската експертиза е в дневния ред за заседанието на Министерския съвет тази седмица.

Велизара АНГЕЛОВА