Старозагорски представители на хората с увреждания бяха на протеста в столицата. Причината е, че според тях присъствието им на Националния протест в София е с по-голяма тежест. Това каза за Радио "Фокус“ Моника Маринова, председател на Сдружение на Тарловите пациенти в България - Лечение без граници. Тя уточни, че е внесла Декларация с искания в Министерството на здравеопазването и в Министерски съвет.

"Така или иначе нашите предложения по време на общественото обсъждане не бяха приети. Нито едно от тях! Следователно днес реших да ги внеса на крака. Колкото и да не им се искаше ми дадоха входящи номера. Днес бяхме много разочаровани, тъй като никой от Министерството на здравеопазването не излезе, за да се срещне с нас. Очакванията ми са да има приемственост между институциите и всички неща, които внесохме днес в съответните институции, да се прехвърлят към екип, който да се заеме с тях. Приемствеността е безкрайно необходима за нас. То е ясно, че тази група, която се бяхме събрали днес, няма как да представлява всички хора с увреждания, но представляваме тези, които искат да ги представляваме. Ние не сме организация, а хора с различни заболявания. Обединихме се и се надяваме някой да се усети, че сме човешки същества“, каза Моника Маринова.

По думите й на всички протести в областните градове в страната е имало представители на Сдружение на Тарловите пациенти в България - Лечение без граници.

"Днес и времето не беше с нас, и обстановката в страна с грипа, а и институциите също не бяха с нас. Единственият депутат, който дойде и разговаря с нас, беше Елисавета Белобрадова от "Да, България“. Лично аз не видях други. Ние очаквахме да слезе някой, тъй като всеки знаеше за протеста, имаше и органи на реда и линейка. Факт е, че никой от Министерски съвет и от Министерството на здравеопазването не слезе при нас. Ние им припомнихме, че скоро предстоят избори, тъй като много обичат да говорят за хората с увреждания именно покрай изборите. Тогава е много вървежна темата“, каза Маринова и уточни, че в момента се обсъжда следваща дата за протест, може би през месец март.

"Днес бяхме подготвили за Министерство на здравеопазването една дарителска кутия, защото ние масово събираме пари от хората като дарения. Съответно понеже ние нямаме възможности, нашата кутия беше с жълти стотинки. Бяхме подготвили лекарства, които не се намират в търговската мрежа, за да си имат. Имаше и бастуни с панделки, защото това са неща, които реално трябват както на хората с увреждания, така и на тези с редки болести. Въпреки, че те не излязоха да си получат подаръците, ние им ги оставихме в приемната, защото не ни пуснаха да влезем в Министерството. За мен самата Наредба работи "на парче“, което е крайно недостатъчно, защото има много заболявания, които не са включени никъде. Без тази Наредба реално човекът не може да бъде оценен адекватно“, каза Моника Маринова. Тя отбеляза, че народните представители, след като бъдат избрани, забравят, че работят за хората. "Ако не са хората, те няма да бъдат там, няма да получават заплати и няма да бъдат на тези позиции. Жалко е, че трябва да се борим за правата си, което само по себе си е абсурдно. За мен една държава си личи каква е предвид отношението, което има към хората с увреждания. Все пак това е най-уязвимата група, а тези хора са от бебе до баба“, заяви Маринова.

Тя спомена и, че за Стара Загора има група в социалните мрежи за хората с увреждания, но тя няколко пъти е била изтрита. "В първата група имаше 56 човека, но не можем да си я върнем. Направихме втора и трета, които също бяха ликвидирани. Сега сме с четвърта, но е много трудно да се съберем много хора там. Много е несериозно“, каза Маринова.

От своя страна, за да протестират на местна почва, пред сградата на Регионалната здравна инспекция в Стара Загора се събраха четирима души с различни увреждания. Независимо от решението инвалидните пенсии и помощи на хората с изтекли ТЕЛК решения да не се спират, докато чакат ново преосвидетелстване, недоволството остава. Протестиращите настояваха за увеличаване на процентите за нетрудоспособност, които лекарските комисии определят и от които зависи размерът на обезщетението им. 

Рени АТАНАСОВА