И в Русия политиците не обичат да говорят за насъщните проблеми на хората. Това каза пред журналисти Елеонора Митрофанова, посланик на Русия в България, на поклонение пред Докторския паметник по повод 145-годишнината от Освобождението на България, предаде репортер на "Фокус".

"Това е единственият случай в историята, когато руският народ принуждава царя да тръгне на война, защото той не е бил готов. След събитията в Батак и Априлското въстание, в цялата страна са били създадени революционни комитети, които са набирали доброволци. Те са били и военни, и медици, а след това под натиска на обществото, царят обявява война на Турция. И всички тези хора пристигат заедно с войската, заедно с доброволците и заедно с българите, чиито отряди също са сформирани в Русия, пристигат с руската армия“, каза тя. 

Относно Паметника на Съветската армия, Митрофанова каза: "На първо място това е български въпрос. Но моят коментар е, тъй като ме питате, на първо място трябва да бъде оставена историята. Това може да продължи до безкрайност. Утре може да има други настроения. Защо? Това са все пак етапи от вашата история. Тук става въпрос за самоуважение.“ 

Нашите два народа са длъжни да живеят братски, заяви Митрофанова. "Сега е такъв период, целият свят се намира в много възбудено състояние, има конфликти в целия свят, земетресения и какво ли още не. Сложно е, нали? Нужен е баланс. И аз мисля, че ние ще отворим друга страница“, добави тя. 

На журналистически въпрос може ли темата за Паметника на Съветската армия да бъде използвана за политически цели на предстоящите избори, Митрофанова заяви: "Може някой й да я използва политически. Политиките не обичат да говорят за насъщните проблеми на хората и това е навсякъде, не само в България. Така е и у нас в Русия. Всички започват да се връщат към историята, към международните отношения. Защо да обясняват на хората защо данъците са високи, защо заплатите са малки и т.н.? Затова и всички тези моменти в историята ще се използват активно“.