Приветствието на държавния глава на традиционния официален прием по случай Националния празник 3 март разпространиха от Прессекретариата на държавния глава.

"Скъпи гости,

Уважаеми дами и господа, 

За мен е изключителна чест да бъда домакин на този прием, посветен на нашия Национален празник. Той ознаменува освобождението на България, бленувано от поколения българи, водили вековни борби за свобода и независимост, за справедлив и достоен живот.

На тази дата българите почитаме своите герои - възрожденците, Априлците, опълченците. Днес ние си спомняме с благодарност и отдаваме почит и на паметта на хиляди руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, сърби, черногорци, поляци, литовци и други герои, загинали за свободата на нашата Родина.

В разгара на саможертвената клада на Априлското въстание от 1876 г. и последвалата Освободителна руско-турска война цялото внимание на Европа е насочено към събитията в България. Ние сме благодарни, че по това време цяла Европа подкрепя българската кауза. На тази дата ние си спомняме за Гладстон, Макгахан и Виктор Юго, които станаха доброволните гласове на България пред света.

Събитията от тези славни времена отдавна са в аналите на историята, но те остават дълбоко в нашата родова памет. Продължават да осветляват пътя на нова България с непреходните ценности на нашите възрожденци и с вечния стремеж на нашия народ към свобода.

Симеон Радев пише, че свободата е трайна не когато слиза до народите, а когато народите се издигат до нея. Тази вечер сред нас са част от строителите на съвременна България. Позволете ми да се обърна с думи на благодарност към всеки от Вас за усилията, които полага страната ни да живее в мир, да просперира и да крепне духом. Живеем в сложни и тревожни времена и от нашата съвест и отговорност пред народа ни зависи да опазим свободата, европейския път и мирния живот на българите. 

Особено удоволствие за мен е, че сред нас тази вечер са и ръководителите на дипломатическите мисии, към които се обръщам с думи на благодарност за доверието и подкрепата. Водени от общи предизвикателства, вярвам, че ще продължим да работим все така заедно и отговорено за по-мирен, по-силен, по-справедлив и хуманен свят, за да сбъднем завета на един от големите български революционери - Гоце Делчев, който беше казал, че разбира бъдещето на света единствено като поле за културно съревнование между народите.

Още веднъж Ви благодаря, че всички сме заедно тази вечер, за да почетем нашия Национален празник. Желая Ви здраве, благополучие и успехи.

Честит празник!