Ученици от Професионалната гимназия по механотехника в Русе представиха спектакъла "Светлина на свободата“. Инициативата е подготвена изцяло от настоящи възпитаници на училището и техния учител по български език и литература Христина Йорданова.

На събитието, което е посветено на Националния празник на Република България – 3 март, присъства и областният управител Данаил Ковачев. Той посочи, че целта на усвояване на учебния материал не трябва да е само постигане на оценки, а това как младите хора да се научат да отстояват личната и националната свобода.

"Основната задача пред Вас – учениците, трябва да е усвояването на нови знания, защото когато ставате все по-образовани няма как да бъдете манипулирани и подвеждани от невярно представяне на историческите факти“, каза областният управител.

"Честването на Националния празник може да бъде по различен начин, но днешното събитие показва как младите хора от това училище са успели да намерят в своите сърца път към традициите“, сподели още Ковачев. Той посочи още, че благодарение на независимия дух, културата и обществената нагласа се е получил един нов продукт, който е действително иновативен. "Учениците в тази сграда продължават традициите и уважават своите преподаватели“, допълни областният управител и призова да имаме самочувствие и да изпитваме удовлетворени и радост от това, че сме свободни и независими.

Спектакълът включваше рецитал на музикален фон на повече от 10 стихотворения на Христо Ботев и Иван Вазов, а в него участваха учениците Гергана Пламенова, Радостина Станева, Александър Антонов, Даниел Иларионов и Марчело Петров. Музиката бе дело на Петър Петров.

На събитието присъства и заместник-кметът на Община Русе Димитър Недев, който пожела на учениците да не спират да мечтаят и да постигат целите си. "Бъдещето е на младите хора, те трябва да творят и да правят това, което ги кара да се чувстват щастливи“, допълни Недев и посочи, че винаги трябва да почитаме националните си герои.

От своя страна Христина Йорданова пожела на младото поколение да съхранява българската култура и история. На представлението присъстваха представители на Регионалното управление на образованието, държавната и местна власт, директорът на Държавния куклен театър Теменуга Хараланова, както и директорът на учебното заведение инж. Емилия Червенкова.

Припомняме, че областният управител Данаил Ковачев е възпитаник на Професионалната гимназия по механотехника "Юрий Гагарин“.