С тържествена проверка – заря Сливен чества 145-годишнината от Освобождението на България и отдаде почит на загиналите герои. Ритуалът се състоя на 3 март вечерта на централния площад "Хаджи Димитър“, с участието на представителни роти от Центъра за подготовка на специалисти и четнически отряд гимназисти от ППМГ "Добри Чинтулов“. Строят прие началникът на Сливенския гарнизон полк. Любомир Вачев от командващия проверката подп. Делян Люцканов.

Кметът Стефан Радев поздрави присъстващите граждани, армейци, представители на държавни и общински структури, на патриотични и политически организации. "На този ден отдаваме почит и благодарим на всички онези офицери и войници от руската армия, които са дали живота си за свободата на България. Но тази свобода не идва даром. Клаузите на Санстефанския договор са неприложими заради поетите ангажименти от Руската империя пред Великите сили да не се създава голяма славянска държава на Балканите. И въпреки това, това става възможно и заради Априлското въстание, и заради подвига на Христо Ботев и на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, и заради хилядите свидни синове, които България дава в жертва за своята свобода. И заради българското опълчение, което се бие редом с руските войски“, заяви градоначалникът. Той подчерта, че днес имаме съвременна и развита държава, член на най-мощния отбранителен съюз, на клуба на най-свободните и проспериращи страни в света. "Но пред нас има дълъг път. Националният идеал, който ни завещава нашият Апостол на свободата – да бъдем равни с другите европейски народи, означава не просто да имаме независима държава. Но и българите да имат уловия за достоен живот, нашите деца и внуци да не заминават, а да се връщат в България, защото тук могат да се реализират. Васил Левски ни дава и пътят, по който да постигнем тази цел: можем да успеем самостоятелно и задружно. Струва си да помним тези думи, защото това е начинът отново да се върнем на пътя на растежа, за постигане на националните си цели. Да живее свободна и просперираща България!“, каза Стефан Радев.

След словото започна тържествената проверка. Прозвучаха имената на велики българи, написали историята ни с куража и безкористната си служба в името на общия идеал. Командирите на роти и на четническия отряд рапортуваха, че всички в строя са налице, с изключение на геройски загиналите за независима и свободна България. Пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци бяха поднесени венци от името на кмета Стефан Радев, областния управител Минчо Афузов, председателя на общинския съвет Димитър Митев, началника на Сливенския гарнизон полк. Любомир Вачев, директора на ОД на МВР ст. комисар Димитър Величков. Участници и присъстващи на тържествената проверка отдадоха почит с едноминутно мълчание.

Преди небето да бъде осветено от пищна заря и илюминации в цветовете на националния трибагреник, площадът бе огласен от химна на Република България.

Цветя бяха поднесени още от името на евродепутата Асим Адемов, от общински съветници, ръководители на културни институции, учебни заведения, представители на политически партии.

Тържествената проверка – заря бе организирана от Община Сливен и Центъра за подготовка на специалисти. В нея участва и Военният духов оркестър.