За съжаление, стрелбата срещу Роберт Фицо е доста неприятен акт. Всички популистки и радикални партии, които се заиграват с национализма и използването на сила във вътрешнополитически план вадят наяве един дух от бутилката, който веднъж излезнал няма прибиране обратно и той може да се върне и спрямо тях. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Ивайло Иванов, експерт по сигурността по повод стрелбата срещу словашкия премиер.

"Забелязахме, че и в Германия през последните седмици имахме нападение към политици, което е опасна тенденция за вътрешнополитическата стабилност и сигурност във всяка една европейска държава", обърна внимание Иванов.

Според експерта по сигурността всички подобни актове трябва да бъдат твърдо осъждани и да се вземат всички възможни мерки: "И тези, които участват и инспирират подобни действия, призовават за насилие под каквато и да е форма срещу своите политически противници, да бъдат осъдени, включително и ако трябва да се използват ефективни осъдителни процедури за подобни призиви".