През 1786 г. в Ню Йорк за пръв път започва да се продава сладолед.

Според легендата на тази дата през 452 г. хуните, начело с легендарния си вожд Атила, нахлуват в древен Рим и опустошават града. Атила, останал в историята и с прозвището “Бич Божи", е най-могъщият владетел на европейските хуни, управлявал от 434 до 453 година, когато държавата му е най-голямата заплаха както за Източната, така и за Западната Римска империя. На тази дата през 1786 - в Ню Йорк за пръв път започва да се продава сладолед. На тази дата са родени композиторът Роберт Шуман и певицата Бони Тайлър.

2017 г.

Предсрочни парламентарни избори във Великобритания. Надпреварата е спечелена от Тереза Мей.

2016 г.

Четири нови химически елемента бяха прибавени за постоянно към периодичната система, след като техните открития бяха удостоверени от световната химическа организация, която отговаря за допълването ѝ. И четирите елемента, които са изкуствено създадени, имат условни имена, като през следващите няколко месеца ще бъдат избрани и техните официални названия. Елементите с номера 115, 117 и 118 са открити от екип от учени от Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, Русия и Националната лаборатория "Лорънс Ливърмор" в Калифорния, САЩ.

2014 г.

В Косово се провеждат извънредни парламентарни избори.

2012 г.

Президентът на Русия Владимир Путин подписва закон утежняващ наказанията при нарушаване на законите по време на митинги.

2006 г.

При специална операция е ликвидиран най-търсеният човек в Ирак, Абу Мусаб ал Заркауи.

Лидерът на терористичната групировка “Организация на “Ал Кайда" за джихад в страните от Месопотамия", йорданският терорист Абу Мусаб ал Заркауи е ликвидиран при съвместна операция на американските и иракските сили за сигурност в района на иракския град Баакуба, провинция Дияла.

Операцията е извършена съвместно с йорданските специални служби. При обявяването на новината, иракският министър-председател Нури ал Малики благодари на иракския народ за съдействието и усилията, довели до локализирането и ликвидирането на Заркауи.

“Днес ние сложихме край на Заркауи", заявява Нури ал Малики, заканвайки се, че това е само първата стъпка в борбата обявена от него с въоръжените формирования и милиции, действащи на територията на Ирак.

1999 г.

Бившият английски министър Джонатън Ейткън е осъден на 18 месеца затвор, след като се признава за виновен по обвинение в клевета. По-рано същата година той се признава за виновен и по двете обвинения за клевета срещу списание “Гардиън" и телевизия “Гранада".

През 1995 г. Ейткън напуска поста си на Министър на финансите, след като списание “Гардиън" и телевизия “Гранада" информират, че бизнесмен от Саудитска Арабия е платил престоя на Ейткън в парижки хотел – което е в разрез със закона. Министърът на финансите нарича това твърдение “тумур на злото и изкривена журналистика". Той настоява, че съпругата му е платила сметката в хотел Риц, но това се оказва лъжа, след като са представени документите, доказващи, че през въпросната седмица тя е била в Швейцария, а не в Париж. Следва обвинение в лъжесвидетелстване и заговор с цел затрудняване на съдебния процес. През март, неспособен да плати юридическите си дългове, той обявява банкрут.

1999 г.

Правителството на Колумбия обявява, че ще включи в своя национален брутен продукт нелегалните наркотични насаждения, приблизителната стойност на които възлиза на почти един милиард щатски долара.

1998 г.

В езеро близо до гр. Елиста е намерен трупът на главната редакторка на в. "Съветска Калмикия" Лариса Юдина. За убийството са арестувани и осъдени двама мъже, които по-рано са били съветници на правителството.

1996 г.

Китай извършва ядрен опит на полигона си Лоп Нор в северозападната част на страната.

1995 г.

В Ню Йорк агенти на ФБР арестуват руският емигрант Вячеслав Иванков, известен в престъпния свят с прякора Япончик. Той е осъден по обвинение за финансови спекулации и лежи близо 10 години в затвора в САЩ. На 11 юли 2005 г. Япончик е предаден на руското правосъдие по искане на Главната прокуратура на Руската федерация.

1992 г.

В Рио де Жанейро (Бразилия) е отбелязан първият Световен ден на Океана. Той съвпада със Световната Среща на върха - Конференция на Обединените Нации за околната среда и развитието ( 3-14 юни 1992 г.).

1986 г.

Курт Валдхайм е избран за президент на Австрия, въпреки обвиненията в сътрудничество с нацистите по време на Втората световна война.

Курт Валдхайм е австрийски дипломат, доктор по право. Постоянен представител на Австрия в ООН в периода 1964-1968 г. От 1968 г. до 1970 г. е министър на външните работи на Австрия. През 1970 г. става председател на Комисията по използване на космоса за мирни цели. В периода 1972-1981 г. е генерален секретар на ООН.

1982 г.

В Будапеща се провежда Тридесет и шестата сесия на СИВ за усъвършенстване на социалистическата икономическа интеграция.

Съветът за икономическа взаимопомощ (СИВ) е междуправителствен съюз, учреден през 1949 г. от СССР, България, Чехословакия, Унгария, Полша и Румъния. Той подпомага взаимната международна търговия и координацията на националните икономически планове. Доминиран е от СССР. Системно подчинява икономиката на политиката и интересите на Съветския съюз. Разпуснат е през 1991 г.

1982 г.

По време на войната за Фолклендските острови Аржентина извършва въздушна атака над два британски кораба. Пет аржентински изтребители нападат със снаряди корабите, превозващи подкрепление към столицата Порт Станли. Около 50 британски военнослужещи умират.

Войната се води между Аржентина и Великобритания. На 19 март 1982 г. аржентински части акостират на владения от британците остров Южна Джорджия в Атлантическия океан. След това на 2 април около 3000 аржентински морски пехотинци извършват десант на Фолклендските острови. Операцията е представена от Аржентина като връщане на изконна територия към отечеството. Великобритания изпраща експедиционен корпус, който след серия сражения изтласква аржентинските войски от островите. На 14 юни 1982 г. е обявена капитулацията на Аржентина, а Фолклендските острови остават във владение на Великобритания. Във Фолклендската война загиват 255 британци и 649 аржентинци.

1973 г.

Генералисимус Франсиско Франко предава премиерския пост на Испания на Луис Бланко, след като е управлявал 34 години.

Франциско Баамонде Франко е испански генералисимус. В периода 1939-1975 г. управлява Испания като диктатор. Завършва пехотна академия, участва в колониалните войни на Испания в Африка, командир е на Чуждестранния легион (1921 г.). Началник е на главния щаб на сухопътните войски през 1934 г., командир е и на испанския корпус в Африка (Мароко). Организира и ръководи въоръженото въстание на испанските демократични сили срещу комунистическа диктатура, в резултат на което избухва Испанската гражданска война (1936-1939 г.). След победата на патриотичните сили управлява чрез диктатура. Провъзгласен е за пожизнен държавен глава (“каудилио") на Испания. Създава тоталитарна система в Испания. Става вожд на Испанската фаланга (организация на националистическите сили), председател е на министерския съвет (до 1973 г.) и върховен главнокомандващ на държавата. През 1947 г. прокарва закон за наследството на престола, съгласно който Испания “в съответствие с традицията" е провъзгласена за кралство. На 22 юни 1969 г. за бъдещ крал на Испания е обявен Хуан Карлос Бурбон. След ликвидиране на последствията от комунистически управление, постепенно се оттегля от властта.

1968 г.

40-годишният Джеймс Ърл Рей е арестуван в Лондон във връзка с убийството на Мартин Лутер Кинг. Той е заловен от съдебни следователи от Скотланд Ярд на летище “Хийтроу", след опит да се качи на борда на самолет пътуващ за Брюксел. Обвинен е за притежание на фалшив паспорт и на огнестрелно оръжие, без разрешително. Съдът във Вашингтон обявява, че ще поиска екстрадирането на Рей, тъй като на 7 май в Мемфис, щата Тенеси е обвинен в убийство. Джеймс Ърл Рей е осъден на 99 г. затвор по обвинение в убийството на Мартин Лутер Кинг, извършено на 4 април 1968 г.

1949 г.

Излиза романът на Джордж Оруел - “1984".

Джордж Оруел (псевдоним на Ерик Артър Блеър) е английски писател. Той е роден на 23 януари 1903 г. Основното му произведение е романът антиутопия "1984" (1948 г.), но много от темите в романа са маркирани още във "Фермата (Приказка за животни)" (1945 г.) - една алегория на сталинизма. Публикува пътни бележки, очерци, публицистика. Умира от туберкулоза на 21 януари 1950 г. в Лондон.

1940 г.

Обявено е откриването на химическия елемент нептуний. През 1940 г. Е. Макмилън от Калифорнийския университет открива неизвестен дотогава радиоактивен излъчвател с период на полуразпадане 2,3 денонощия. Източникът е идентифициран като елемент с пореден номер 93 и е наречен нептуний. Следващите елементи – плутоний, америций, кюрий, берклий и калифорний за пръв път са получени от Г. Сиборг и неговата група при облъчване на уран и трансуранови ядра с ускорени в циклотрон деутрони и a-частици.

1930 г.

На румънският престол се възкачва Карол ІІ.

Карол II управлява от 1930 г. до 1940 г. Установява кралска диктатура (февруари 1938 г.), разтуря политическите партии и профсъюзите, учредява фашистката организация - Фронт за национално възраждане. През 1939 г. сключва икономически договор с Германия. Признава Виенския арбитраж (1940 г.), според който Румъния предава на Унгария населената с унгарци Северна Трансилвания. При изострена вътрешна и външнополитическа обстановка (септември 1940 г.) се отрича от престола и емигрира. Умира на 4 април 1953 в Ещорил, Португалия.

1912 г.

В Париж се състои премиерата на балета “Дафнис и Хлоя" от Морис Равел.

Морис Равел е френски композитор, представител на импресионизма. Възпитаник на Парижката консерватория. Автор е на опери ("Испански час", 1907 г.; "Детето и чудесата", 1925 г.); на балети ("Аделаида, или Езикът на цветовете", 1911 г.; "Дафнис и Хлоя", 1912 г.; "Моята майка гъсарката", 1908 г.). Създава много инструментални творби "Алборада" (1905 г.); "Испанска рапсодия" (1907 г.), "Циганка" (1924 г.), "Болеро" (1927 г.); песни; оркестрацията на клавирната сюита "Картини от една изложба" на Мусоргски (1922 г.) и др.

1795 г.

След две години затвор умира наследникът на френския престол – Луи XVII.

През 1793 г. 8-годишният Луи-Шарл (син на крал Луи XVI и Мария-Антоанета) автоматично става крал Луи XVII, след като Луи XVI е гилотиниран пред многобройна тълпа в центъра на Париж. Момчето е хвърлено в затвора, където умира две години по-късно.

1786 г.

В Ню Йорк за пръв път започва да се продава сладолед.

452 г.

Хуните начело с Атила нахлуват в Древен Рим.

През 441 г. Атила преминава Дунав, превзема Ниш и застрашава Цариград. Принуждава Византия да му плаща данък. След това Атила напада Западната римска империя и опустошава Галия. Разбит е на Каталонските полета (близо до Шалон, Франция) през 451 г. от обединените войски на Аеций, Меровей и Теодорих. След това се оттегля в дворците си край Дунав. Умира в деня на сватбата си с Илдико (453 г.).

На тази дата са родени:

1954 г.

Родена е Бони Тайлър (псевд. на Гейнър Хопкинс) - английска рокпевица. Специфичният й тембър става причина да бъде забелязана и благодарение на срещата си с известния джазов музикант Р. Скот се появява на голямата сцена. В края на 70-те години се утвърждава сред най-популярните европейски певици. През 1979 г. печели Голямата награда на конкурса в “Ямаха" Токио. Нейни албуми са “World Beginning Tonight" (1976 г.), “Diamond Cut" (1978 г.), “Natural Force" (1979 г.), “Good bye to the Island" (1981 г.), “Faster Than the Speed of Night" (1983 г.), “Secret Dreams & Forbidden Fire" (1986 г.), “Notes from America" (1988 г.), “Bitterblue" (1991 г.), “Natural Force" (1992 г.), “Angel Heart" (1992 г.), “Silhouette in Red" (1993 г.), “Bonnie Tyler" (1994 г.), “Lost in Love" (1995 г.), “Free Spirit" (1996 г.), “All in One Voice" (1999 г.), “Holding out for a Hero" (1999 г.), “Total Eclipse of the Heart [CBS]" (1999 г.).

1830 г.

Роден е Вилхелм Щрекер (Рашид паша) – пруски генерал, генерал-лейтенант от турската армия. Завършва артилерийско инженерно военно училище в Берлин. По време на Кримската война 1853–1856 г. се сражава в състава на англо-германския легион. След войната е назначен за ръководител на английското консулство в Ерзурум, Турция. През 1860 г. постъпва на служба в османската армия. Изпратен е в армията на Абдул Керим паша в Североизточна България като инструктор. През Руско-турската война 1877–1878 г. става началник на турската артилерия във Варна. Включен е в състава и на турската Главна квартира. След войната се занимава с реорганизация на турската армия. През август 1878 г. е назначен от султана за началник на милицията в Източна Румелия. На този пост отстоява османските интереси в Областта. В началото на 1884 г. се завръща в Цариград, където става член на Артилерийско-инженерния комитет при Министерството на войната.

1810 г.

Роден е Роберт Александър Шуман – виден немски композитор и музиковед. Учи при педагога и органиста И. Г. Кунч. Като пианист концертира от 13-годишна възраст. От 1828 г. учи юридически науки в Лайпцигския и Хайделбергския университети. Усъвършенства музикалната си техника при Ф. Вик. Изучава теория на музиката под ръководството на композитора и диригента Г. Дорн (1831-1832 г.). През 1834 г. в Лайпциг основава нов музикален вестник, на който е редактор до 1844 г. През 1840 г. се жени за пианистката Клара Вик (дъщеря и ученичка на Ф. Вик). От 1843 г. известно време преподава в Лайпцигската консерватория и едновременно със съпругата си предприема концертни турнета. От 1844 г. живее в Дрезден, а от 1850 г. - в Дюселдорф. Към края на 40-те години получава диагноза за психическо разстройство. Последните 2 години от живота си прекарва в болницата в Ендених, където умира на 29 юли 1856 г. Погребан е в Бон. Роберт Шуман е един от най-ярките представители на романтическото изкуство на ХIХ в. и остава в музикалната история като един от най-смелите новатори. Голяма част от пиесите му за пиано са лирико-драматични, изобразителни и “портретни" жанрове: “Пеперуди" (1831 г.), “Карнавал" (1835 г.), “Давидсблюндер" (1837 г.) и “Крайслериана" (1838 г.). Автор е на сонати (1835 г., 1835 -1838 г., 1836 г.), “Фантазия" (1836-1838 г.), Концерт за пиано и оркестър (1841-1845 г.), редица цикли за пиано, построени на принципа на сонатите или албум с пиеси - “Фантастични пиеси" (1837 г.), “Детски сцени" (1838 г.), “Албум на юношеството" (1848 г.) и др. Пише ораторията “Раят и Пери" (1843 г.), “Сцени от Фауст" (1844-1853 г.). Единствената му завършена опера е “Геновева" (1848 г.). Творчески успех представлява музиката му към драматическата поема “Манфред" на Байрон (увертюра и 15 музикални номера, 1849 г.). В 4 симфонии на композитора след 1841 г. преобладават светлите жизнерадостни настроения. Създава 3 струнни квартета (1842 г.), квартети за пиано (1842 г.).

На тази дата умират:

2017 г.

Умира Мигел д‘Еското Брокман, дипломат, политик и свещеник, бивш министър на външните работи на Никарагуа и бивш председател на Общото събрание на ООН.

,b>1959 г.

Умира Ян Лехон (псевд. на Лешек Серафинович) - полски поет. Той е роден на 13 юни 1899 г. във Варшава. В периода 1916-1920 г. следва във Философския факултет на Варшавския университет. Става известен със стихосбирката "Пурпурна поема" (1920 г.), в която прославя борбата за независимост на Полша. В сборника "Сребърно и черно" (1924 г.) намира отражение неговото разочарование от действителността. Поезията на Ян Лехон се характеризира с приповдигнат стил и строга поетична форма. След Втората световна война живее в САЩ.

1895 г.

Умира Михаил Петрович Драгоманов - украински историк, фолклорист, публицист и политически деец. Доцент е в Киевския университет, но от 1875 г. е принуден да работи в емиграция в Женева, а от 1889 г. в София. Става професор по история в СУ "Св. Климент Охридски". Автор е на редица изследвания върху славянския фолклор: "Славянските сказания за пожертвувание собствено дете", "Славянските сказания за рождението на Константина Великий", "Славянските варианти на една евангелска легенда".

1876 г.

Умира Жорж Санд (псевд. на Аврора Дюпен; по мъж - баронеса Дюдеван)– френска писателка. Тя е родена в Париж на 1 юни 1804 г. Учи в английския католически манастир в Париж. През 1831 г. заедно с писателя Жул Сандо издава романа “Розово и бяло". Жорж Санд се изгражда като писателка в обстановката на обществен подем във Франция след Юлската революция (1830 г.). Първият й самостоятелен роман - “Индиана", подписан с псевдонима Жорж Санд, излиза през 1832 г. Романите “Валентина" (1832 г.), “Лилия" (1833 г.), “Жак" (1834 г.) са изпълнени с бунтарски индивидуализъм и поставят писателката в редиците на демократичните романтици. През 40-те години на ХIХ в. участва в издаването на антиклерикални ляворепубликански списания и вестници. Активно участва във Февруарската революция 1848 г., но е близка и до радикалните кръгове на левите републиканци. След юни 1848 г. се оттегля от активна обществена дейност и пише романите: “Жан де ла Рош" (1859 г.), многотомната “История на моя живот" (1854-1855 г.) и др.

632 г.

В Медина умира Мохамед Ибн Абдаллах - основател на исляма, наричан от мюсюлманите Пророк. Той е роден около 570/571 г. в Мека. Произхожда от курейшитския род на хашимитите, който заема важни политически и духовни служби в Мека. Баща му Абдаллах, който търгува със Сирия, умира през 570 г., оставяйки жена си Амина, бременна с Мохамед. Тя умира скоро след раждането, а момчето е прибрано от дядо си Абд ал-Муталиб. Когато и дядото умира, за Мохамед се грижи вуйчо му Абу Талиб, собственик на кервани, с които търгува със Сирия. На 25 години Мохамед напуска вуйчо си и постъпва на служба при богатата вдовица от Мека - Хатиджа, за която се жени. От Хатиджа Мохамед има 8 деца (4 сина и 4 дъщери), които умират рано. Повлиян от монотеистичното учение на ханифитите, от иудаизма и християнството, Мохамед започва своята проповедническа дейност (610 г.), представяйки се за “пратеник на Бога". Курейшитската върхушка в Мека се противопоставя на Мохамед и на неговите привърженици и им обявява война. Пророкът и неговите последователи са принудени да избягат от града. Денят на Бягството (Хиджра) - 16 юни 622 г., поставя началото на мохамеданската ера. Мохамед и неговите съмишленици се заселват в гр. Ятриб, на север от Мека. Пророкът става емир на града, наречен вече Медина (“град на Пророка"). Мохамед воюва с Мека за налагане на новата религия и през 630 г. меканци го признават за Пророк. През 632 г. той прави своето “Прощално поклонение" в Мека, след което говори на планината Арафат пред 40 000 поклонници. Мохамед е погребан в Медина, а гробът му е обект на поклонение.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;