Няма никаква опасност България да остане без парламент и правителство. Страната е в процедура за свикване на парламентарни избори, така че нещо по-драматично от това не се е случило. Приказките за опасност от конституционна криза са всъщност по-скоро инфлационни, няма такава реална опасност. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Даниел Смилов, специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

"Най-вероятно ще видим някакви разговори между ГЕРБ и президента за сформиране на служебно правителство, а не случайно е и тая трескава дейност сега за внасянето на законодателството, което е необходимо да изчисти въпросите с несъвместимост на част от кандидатите, което бързо ще бъде прието. В този смисъл ми струва, че ако президентът подходи отговорно, действа експедитивно, не бави процедурата, има шансове да имаме избран по новата процедура служебен министър-председател и кабинет, което е още по-важно. Не изключвам възможност и с другия политически лагер "Продължаваме промяната“-"Демократична България“ покрай единствения кандидат за служебен министър-председател, в случая Андрей Гюров, но е по-малко вероятно", коментира Смилов.

По думите му дори президентът и посоченият кандидат да не могат да се разберат, това не означава, че влизаме в конституционна криза: "Просто означава, че правителството в оставка ще остане до сформирането на ново. Но все пак е по-добре да вървим така, както Конституцията експлицитно предвижда".