Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие на вота "2 в1" в понеделник в 10 ч. в Министерство на електронното управление, съобщиха от ведомството.

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев.

Поканени да присъстват са и представители на Централната избирателна комисия (ЦИК), на обществения съвет към ЦИК, както и членове на парламентарно представените партии. По-рано този месец от ведомството съобщиха, че до края на април ще приключи актуализирането на методиката за удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията по чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс и изискванията на техническата спецификация. ЦИК реши на местния вот на 29 октомври миналата година гласуването да бъде само с хартиени бюлетини. Причината за това бе липсата на решение от Министерството на електронното управление за удостоверяването на машините.

Съответствията на устройствата за машинно гласуване се удостоверяват с решение на МЕУ, Българския институт за стандартизация и Българският институт по метрология.